Κόσμος 0

Ισπανία: Απαγόρευση με νόμο της εξύμνησης της δικτατορίας Φράνκο

franco
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το ακροδεξιό Vox απέρριψε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει παράνομη την εξύμνηση του δικτατορικού καθεστώτος του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο Φράνκο, που κυβέρνησε ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, και μέχρι τον θάνατό του το 1975, διέταξε την εκτέλεση ή τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων αντιπάλων του. Η εθνικιστική του κληρονομιά εξακολουθεί να διχάζει την Ισπανία. «Σε μια δημοκρατία δεν αποτίεις φόρο τιμής σε δικτάτορες ή τυράννους», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αντριάνα Λάστρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι συνιστά «εξύμνηση».

Η αξιωματούχος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να κάνει εκταφή των λειψάνων των θυμάτων του Φράνκο που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους και να αφαιρέσει φρανκικά σύμβολα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Τα πρόσφατα χρόνια, πολλοί δρόμοι που τιμούσαν τον Φράνκο και συμμάχους του, μετονομάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης δημόσια αγάλματα.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού αριστερών κομμάτων που ανέλαβε τον Ιανουάριο την εξουσία, είχε καταστήσει βασικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της δικτατορίας.

Τον Οκτώβριο, η υπηρεσιακή του κυβέρνηση αφαίρεσε τα λείψανα του πρώην δικτάτορα από ένα μνημειώδες μαυσωλείο όπου είχε ταφεί το 1975 και τα μετέφερε σε ένα μικρό ιδιωτικό κοιμητήριο, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις του στην εκταφή Φράνκο, απέρριψε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ως ένα πρόσχημα για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ανοιχτή επιστολή  προς τον ανώνυμο βαθμολογητή των Πανελλαδικών Εξετάσεων...

Οι 6 δεσμεύσεις Τσίπρα για την Παιδεία – Αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και τέλος στις Πανελλαδικές

Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος