diadiloseis australia
Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης, με αφορμή τη στάση της στα ζητήματα των καταστροφικών πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής - Ο συντηρητικός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε εξαιρετικά ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και αρνήθηκε να συσχετίσει την επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις της Αυστραλίας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Scott Morrison, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για αδράνεια στην καταπολέμηση πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί αυτές οι πυρκαγιές είναι πρωτοφανείς, καίνε από το Σεπτέμβριο. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να σταματήσουμε αυτή τη τραγωδία και την κλιματική κρίση», δηλώνει η Anneke De Manuel, φοιτήτρια και ακτιβίστρια για την κλιματική δικαιοσύνη.

Στο οικονομικό κέντρο του Σίδνεϊ, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού της χώρας ScoMo (Scott Morrison), όπως τον αποκαλούν οι διαδηλωτές, καθώς πήγε διακοπές ακριβώς όταν οι πυρκαγιές απειλούσαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Προηγουμένως, ο συντηρητικός πολιτικός εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του σε εξαιρετικά ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και αρνήθηκε να συσχετίσει την επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή.

Λόγω της στάσης του απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Scott Morrison αποκαλείται πλέον ο «αυστραλιανός Bolsonaro», θυμίζοντας έτσι τη στάση του προέδρου της Βραζιλίας κατά τις μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο.

«Απαλλαγείτε από μια κυβέρνηση που αρνείται τα πάντα, απλώς αντιδρά όταν πρέπει, κάθε απόφαση είναι πολιτική απόφαση, δεν είναι ποτέ για το λαό, γι 'αυτό ήρθα», ανέφερε ένας διαδηλωτής, ο Ντέιβιντ Γκράμπλι.

Από την έναρξη των τεράστιων πυρκαγιών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν μετατραπεί σε στάχτη πάνω από 8 εκατομμύρια εκτάρια, περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Αυστραλών επιστημόνων, ενδέχεται να έχουν απανθρακωθεί έως και 1 δισεκατομμύριο άγρια ​​ζώα.

Μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα περίπου 349 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Η αύξηση της τοπικής μέσης θερμοκρασίας είναι επίσης εμφανής. Την Παρασκευή, η θερμοκρασία έφθασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι πυρκαγιές αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται να βελτιωθεί {σ.σ η κατάσταση}, δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος, θα γίνει πολύ χειρότερο, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και περισσότερα σπίτια θα χαθούν», δήλωσε ο σύμβουλος της Bega Shire, Cathy Griff.

«Ο ScoMo πρέπει να φύγει», «Δεν υπάρχει κλίμα Β» και «Σώστε μας από την κόλαση» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στους κεντρικούς δρόμους του Σίδνεϊ.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στην Καμπέρα και τη Μελβούρνη, όπου η ποιότητα του αέρα έγινε τόσο επιβλαβής αυτό το μήνα που οι δύο πόλεις χαρακτηρίζονταν μεταξύ των περιοχών με τον πιο μολυσμένο αέρα στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Telesur και Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τεράστια καταστροφή στην Αυστραλία: Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα - Νεκρά εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσίπρας αλέξης
Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι
Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο αναδεικνύει την πίεση στους εκπαιδευτικούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα καθηγητή που εργάζεται και ως delivery....
Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι
κακοποιηση σε νηπιαγωγείο
Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη
Ξεκίνησε η δίκη για την κακοποίηση 5χρονου σε νηπιαγωγείο - Το χρονικό της αποκάλυψης και τα ιατροδικαστικά ευρήματα
Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη
καλογρια
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε την ταινία «Η καλόγρια» στην τάξη
Εισαγγελικές διαστάσεις και πειθαρχικός έλεγχος για προβολή ταινίας τρόμου σε σχολική αίθουσα στον Βόλο
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε την ταινία «Η καλόγρια» στην τάξη