Σουδάν: Οι στρατηγοί ανακοίνωσαν ότι απετράπη νέα απόπειρα πραξικοπήματος
Σουδάν

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που κυβερνά το Σουδάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι απετράπη απόπειρα νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος και συνελήφθη μια ομάδα στρατιωτικών και στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η νέα απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας πληροφοριών καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ, προέδρου επί σχεδόν τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου.

Τουλάχιστον δώδεκα αξιωματικοί και 4 στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ αρκετοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ομάδας, ανακρίνονται, ανέφερε ο στρατηγός Τζαμάλ Όμαρ Ιμπραήμ, διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έναρξη μιας τριετούς περιόδου μετάβασης, μετά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφτεί τις προσεχείς ημέρες.

«Σκοπός της απόπειρας πραξικοπήματος ήταν να ακυρωθεί η συμφωνία» αυτή, είπε ο στρατηγός Ιμπραήμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση — η οποία πρωτοστάτησε στις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του Μπασίρ — ζητούσε να υπάρξει πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, και οι στρατηγοί συμφώνησαν να εναλλάσσονται στην ηγεσία της υπηρεσιακής, μεταβατικής κυβέρνησης.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν ακόμη στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν με τη μεσολάβηση της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης να διενεργηθεί έρευνα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα κεντρικά γραφεία του γενικού επιτελείου, την 3η Ιουνίου. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στα επεισόδια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εστια
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη 6 εστιακών φοιτητών που αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους
ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης: Να μην πραγματοποιηθεί πειθαρχική δίωξη στους εστιακούς φοιτητές - Κανένας φοιτητής έξω από την εστία
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη 6 εστιακών φοιτητών που αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους
μανταρινια
Σήμα κινδύνου για ελληνικά μανταρία με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Οι ρουμανικές αρχές εντοπίζουν πολλαπλάσια του ορίου συγκέντρωση cyprodinil – Σε παρακολούθηση το περιστατικό από το RASFF
Σήμα κινδύνου για ελληνικά μανταρία με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων
aithousa_taksi
Σχολεία εν μέσω καταιγίδων: Οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου καταγγέλλουν έλλειψη υποδομών και υποστήριξης
Τονίζουν ότι η τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να στηρίζεται σε ιδιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό κόστος των εκπαιδευτικών, ενώ η κατάσταση στα σχολεία...
Σχολεία εν μέσω καταιγίδων: Οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου καταγγέλλουν έλλειψη υποδομών και υποστήριξης