Bernie Sanders
Σχέδιο διαγραφής των χρεών 45 εκατομμυρίων Αμερικανών, ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από τον ανεξάρτητο γερουσιαστή που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων, που φτάνουν το 1,6 τρισεκατομμύριο δολαρία και την πληρωμή του ποσού αυτού με την επιβολή ενός φόρου στη Γουόλ Στριτ.

Ο Σάντερς ανέφερε ότι με το σχέδιό του θα διαγραφούν τα χρέη 45 εκατομμυρίων Αμερικανών που θα πληρωθούν μέσω ενός φόρου στις αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων και παραγώγων. Ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα 2,2 τρισεκ. δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία.

Στην προηγούμενη εκστρατεία του, για τις εκλογές του 2016, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είχε ζητήσει την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και κολέγια, τονίζοντας ότι τα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια γονατίζουν τους νεαρούς Αμερικανούς καθώς δεν τους επιτρέπουν, επί παραδείγματι, να αγοράσουν σπίτι ή να συμμετέχουν περισσότερο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

"Η πρόταση αυτή διαγράφει εντελώς τα φοιτητικά χρέη και βάζει τέλος στον παραλογισμό να καταδικάζουμε μια ολόκληρη γενιά, τη γενιά των Millennial, σε μια ζωή χρέους. Ο αμερικανικός λαός διέσωσε τη Γουόλ Στριτ. Τώρα ήρθε η ώρα να βοηθήσει η Γουόλ Στριτ τη μεσαία τάξη αυτής της χώρας", τόνισε, χαρακτηρίζοντας "επαναστατικό" το σχέδιό του.

Και άλλοι Δημοκρατικοί, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Τζούλιαν Κάστρο, έχουν προτείνει σχέδια για τη διαγραφή των φοιτητικών χρεών, όμως μικρότερης κλίμακας. Η Γουόρεν πρότεινε να καλυφθεί το δικό της σχέδιο με τη φορολόγηση των πλούσιων οικογενειών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13
Παρασκευή και 13: Πώς γεννήθηκε ο «μύθος» της γρουσουζιάς και τι λένε οι ιστορικοί
Παρασκευή και 13: Οι λόγοι που θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή ημέρα - Θρησκεία, μεσαίωνας και σύγχρονοι μύθοι
Παρασκευή και 13: Πώς γεννήθηκε ο «μύθος» της γρουσουζιάς και τι λένε οι ιστορικοί
ΤΑΜΕΙΟ
Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω Καθαράς Δευτέρας – Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανά Ταμείο
Συντάξεις Μαρτίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω Καθαράς Δευτέρας – Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανά Ταμείο