Η βαθύτερη κατάδυση στην ιστορία
Στοιχεία για την ιστορική αποστολή του αμερικανού εξερευνητή Βίκτορ Βεσκόβο στα 10.927 μέτρα βάθος, στην Τάφρο των Μαριανών

Ένας Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος, κατεβαίνοντας στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών και ανακαλύπτοντας εκεί μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων.
Ο Βίκτορ Βεσκόβο, συνταξιούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα επενδυτής, έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων, στην 'Αβυσσο του Τσάλεντζερ, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης, σπάζοντας κατά περίπου 15 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης το 1960 (10.912 μέτρα από τον Αμερικανό ωκεανογράφο Ντον Γουόλς και τον Ελβετό συνάδελφό του Ζακ Πικάρ). 

bythos_2062019_851.jpg

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κατάδυση στην 'Αβυσσο Τσάλεντζερ. Στο ίδιο σημείο είχε κάνει κατάδυση το 2012 και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον (δημιουργός των ταινιών «Τιτανικός», «'Αβαταρ» κ.α.), φθάνοντας σε λίγο μικρότερο βάθος 10.908 μέτρων.
Εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή του Βεσκόβο με την ονομασία Five Deeps Expedition επιβεβαίωσε ότι τα ανθρώπινα σκουπίδια έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη.
Ο Βεσκόβο, ο οποίος χρησιμοποιεί το υποβρύχιο σκάφος Limiting Factor που αντέχει τρομερές πιέσεις, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να φθάσει μόνος του στον επίπεδο βυθό της Αβύσσου Τσάλεντζερ. Όπως είπε, ήταν «κρύα, ήσυχα και πολύ ειρηνικά». 
Ο Βεσκόβο, ο οποίος ήδη έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Νότιου και του Ινδικού Ωκεανού, θα συνεχίσει την αποστολή του στην Τάφρο Τόνγκα του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Η αποστολή Five Deeps Expedition βιντεοσκοπείται για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ από το κανάλι Discovery έως το τέλος του έτους.

 

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για την ιστορική αποστολή του αμερικανού εξερευνητή Βίκτορ Βεσκόβο στα 10.927 μέτρα βάθος, στην Τάφρο των Μαριανών / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο φόντο το Athens Alitheia Forum
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
Η συμμετοχή δημόσιων σχολείων και μαθητών είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που αντιλαμβάνεται τα σχολεία και τους μαθητές ως χώρους...
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
Λιάνα Κανέλλη
Κανέλλη: «Ανέχεστε την παπ@@@α του αιώνα από άλλους και ζητάτε πηγές από τον Κουτσούμπα;»
«Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δικαιώθηκε» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ για τον ισχυρισμό ότι drones είχαν κατεύθυνση τη Σούδα
Κανέλλη: «Ανέχεστε την παπ@@@α του αιώνα από άλλους και ζητάτε πηγές από τον Κουτσούμπα;»
ΚΕΔΑΣΥ
ΠΟΣΥΠ: Δεκτό το αίτημα χορήγησης υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ
«Μία ακόμη επιτυχία της ΠΟΣΥΠ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τη χορήγηση υπερωριών και στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ
ΠΟΣΥΠ: Δεκτό το αίτημα χορήγησης υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ