Thumbnail
Εκλογές στην γειτονική χώρα

Τρεις θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και Μπλέριμ Ρέκα.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος είναι ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Την υποψηφιότητα των τριών αυτών επικύρωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς ο Μπλέριμ Ρέκα έχει μικρές πιθανότητες να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επιδομα
Νέα δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς από το ΜΤΠΥ – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
ΜΤΠΥ: Νέα δάνεια 3,6 εκατ. ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς – Όλες οι προϋποθέσεις
Νέα δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς από το ΜΤΠΥ – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις