Thumbnail
Γαλλία - Αγγλία

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι χαλαρή, αλλά η συζήτηση σοβαρή: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα στην Κυανή Ακτή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέι είναι η πρώτη επικεφαλής κράτους την οποία δέχεται ο Μακρόν στη θερινή κατοικία των Γάλλων προέδρων στο Μπρεγκανσόν.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 18:15 (τοπική ώρα, 19:15 ώρα Ελλάδας) με μια συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια θα δειπνήσουν μαζί με τους συζύγους τους, Μπριζίτ και Φίλιπ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία επιστρέφει από της διακοπές της στην Ιταλία, θα εξηγήσει στον Γάλλο πρόεδρο «τη θέση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεν θα υπάρξουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διότι «το Παρίσι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη διαδικασία που διεξάγεται υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ», που ηγείται των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

«Έχουμε συμφωνήσει στο 80% της συμφωνίας αποχώρησης», σχολίασε ο Μπαρνιέ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Όμως «μένει να συμφωνήσουμε σε σημαντικά σημεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Μέι θα μιλήσει με τον Μακρόν και για τη Λευκή Βίβλο που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Λονδίνο, με τις προτάσεις του για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αν και το Παρίσι ακολουθεί την ευρωπαϊκή στάση: πρώτα συμφωνία για την αποχώρηση και μετά συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση.

Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είχε δηλώσει τη Δευτέρα από το Παρίσι «ανήσυχος» για «το πραγματικό ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Η Βρετανία θεωρεί τη Γαλλία ένα από τα βασικά εμπόδια στη χαλάρωση της θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, κάτι που όμως το Παρίσι διαψεύδει.

Ε.Μ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεικ
Gingerbread Cake: Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα λατρέψεις
Αρωματικό, αφράτο και γεμάτο ζεστά μπαχαρικά, αυτό το κέικ έχει τη δύναμη να γίνει το αγαπημένο σου όχι μόνο για τις γιορτές, αλλά για όλο τον χρόνο.
Gingerbread Cake: Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα λατρέψεις
ταινια
Οι 10 πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για απόλυτο γιορτινό κλίμα
Σε μια περίοδο που πολλοί περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μια καλή χριστουγεννιάτικη ταινία γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος για να μπούμε στο...
Οι 10 πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για απόλυτο γιορτινό κλίμα