Thumbnail
Η απόφαση της απομάκρυνσης των οστών του Φράνκο από το μνημείο βρήκε σύμφωνη την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών

Η οικογένεια του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένη να διευκολύνει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να απομακρύνει τα οστά του δικτάτορα από το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία 43 χρόνια. Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί την εκταφή του Φράνκο άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και έχει δηλώσει πως τα οστά του θα απομακρυνθούν αυτό το καλοκαίρι από το μνημειώδες νεκροταφείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων», που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη. Η κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης να φέρει την Ισπανία αντιμέτωπη με την κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου και τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο.

Η απόφαση της απομάκρυνσης των οστών του Φράνκο από το μνημείο και η τοποθέτησή τους σε άλλο σημείο ελήφθη από την ισπανική Βουλή τον περυσινό Μάιο, όταν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε το συμβολικό μέτρο. Ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί πως η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω εντολή. «Οι πληγές είναι ανοικτές εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. «Εφθασε η στιγμή να τις κλείσουμε». Ωστόσο, η οικογένεια του Φράνκο αντιτίθεται σε κάθε τέτοια προσπάθεια και αναφέρει πως η εκταφή δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση. «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε», δήλωσε στον Guardian ο εγγονός του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, Μαρτίνεζ - Μπορντιού. «Η θέση όλων των αδελφών μου είναι πολύ σαφής – δεν πρόκειται να διευκολύνουμε καθόλου τη διαδικασία».

Ο εγγονός του Φράνκο προσέθεσε πως η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού είναι μια παράλογη πράξη με αδικαιολόγητους πολιτικούς στόχους και πως ο στρατηγός ετάφη στο μνημείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων» έπειτα από κρατική απόφαση του τότε βασιλιά και του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η οικογένειά του μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο για να σταματήσει την εκταφή, ο εγγονός του Φράνκο απάντησε: «Δεν λέω πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτή την απόφαση – η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Εμείς, ωστόσο, δεν πρόκειται να τη διευκολύνουμε».

Πηγή: Καθημερινή - Έντυπη Έκδοση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα Ταμεία σούπερ μάρκετ αργούν σκόπιμα;

«Αποκάλεσαν μαθητές "ζώα" και "μηδενικά"»: Σοκαριστικές καταγγελίες γονέων για Πειραματικό Λύκειο

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, δικαστήριο
Δικαστική δικαίωση για εκπαιδευτικό: Αναδρομικός διορισμός στους πίνακες ΑΣΕΠ
Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας - Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανατρέπει τα δεδομένα για τη σειρά κατάταξης στους πίνακες ΑΣΕΠ
Δικαστική δικαίωση για εκπαιδευτικό: Αναδρομικός διορισμός στους πίνακες ΑΣΕΠ
Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα θρανία: Πώς αντιδρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει στα σχολεία: από τις ΗΠΑ μέχρι την Εσθονία, chatbots και AI-tutors αλλάζουν τη διδασκαλία
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα θρανία: Πώς αντιδρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί