Νέα περιβαλλοντική καταστροφή από τη βύθιση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα;
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου διασκορπίστηκαν σε μια τεράσται επριοχή

Μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα έχει δημιουργήσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βυθίσθηκε την Κυριακή στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τις ιαπωνικές αρχές. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Sanchi που είχε πιάσει φωτιά και έπλεε ακυβέρνητο από τις 6 Ιανουαρίου, όταν και είχε συγκρουσθεί με το φορτηγό πλοίο Crystal. Ισχυροί άνεμοι το είχαν παρασύρει μακριά από τις κινεζικές ακτές, όπου είχε σημειωθεί η σύγκρουση, μεταφέροντάς το εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Η Ακτοφυλακή της χώρας ανακοίνωσε πως το πετρέλαιο έχει διασκορπιστεί σε μια περιοχή μήκους 13 χλμ. και πλάτους 11 χλμ., αν και πρόσθεσε πως η πετρελαιοκηλίδα περιορίζεται χάρη στις προσπάθειες ειδικών σκαφών απορρύπανσης.

Η Ακτοφυλακή πρόσθεσε πως η πυρκαγιά στην επιφάνεια της θάλασσας κατασβέσθηκε γύρω στις 4:00, ώρα Ελλάδας, σήμερα, αν και σύμφωνα με άλλες αρχές και την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, μαύρος καπνός συνέχιζε να υψώνεται για πολλές ώρες από το σημείο στο οποίο βυθίσθηκε το δεξαμενόπλοιο.

Η προσπάθεια καθαρισμού άρχισε και τα σωστικά συνεργεία έχουν σταματήσει την έρευνα για επιζώντες, σύμφωνα με τη CCTV.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του Sanchi, αποτελούμενο από 30 Ιρανούς και δύο από Μπανγκλαντεσιανούς, πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία αυτή. Επίσης δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί από δεξαμενόπλοιο από το 1991, όταν 260.000 τόνοι πετρελαίου είχαν διαρρεύσει στην ακτή της Ανγκόλας.

Η Ανατολική Σινική Θάλασσα είναι γνωστή για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της, το οποίο είχε ήδη πληγεί από τη ρύπανση. Περιλαμβάνει φάλαινες, φώκαινες και θαλάσσια πουλιά, λέει ο Ρικ Στάινερ, αμερικανός επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής και ειδικός στις πετρελαιοκηλίδες.

Η Greenpeace ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι η έκρηξη και η βύθιση του δεξαμενοπλοίου συνέβη «σε έναν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής ψαριών». «Αυτή την εποχή του χρόνου η περιοχή χρησιμεύει για να ξεχειμωνιάζουν βρώσιμα είδη ψαριών. Η περιοχή βρίσκεται επίσης στη διαδρομή που ακολουθούν κατά την αποδημία τους πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως η μεγάπτερος φάλαινα, η σωστή φάλαινα και η γκρίζα φάλαινα», τονίζει η Greenpeace.

best of network

σχετικά άρθρα