Thumbnail
Ισπανία

Παρουσία του βασιλιά Φίλιππου και εκπροσώπων όλης της πολιτικής ηγεσίας της Ισπανίας ξεκίνησε στη Βαρκελώνη η μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στην Καταλονία, στις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 126.

"Να κατακλύσουμε τους δρόμους με ειρήνη και ελευθερία" κάλεσε το πλήθος η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το μεγάλο πανό με το σύνθημα "No tinc por", δηλαδή "Δεν φοβάμαι", στα καταλανικά. Στην πρώτη θέση, ακριβώς πίσω από το πανό, όπως επιθυμούσαν οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των συλλογικοτήτων που από την πρώτη στιγμή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τα θύματα: ένστολοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, γιατροί με λευκές ρόμπες, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, ακόμη και κάτοικοι της λεωφόρου Ράμπλα.

Στην πρώτη γραμμή και πολλοί από τους ανθοπώλες της λεωφόρου. "Είμαστε κομμάτι της Λα Ράμπλα, όχι μόνο δουλεύουμε εκεί αλλά περνάμε εκεί τη ζωή μας και είναι καλό που μας βλέπει ο κόσμος να βαδίζουμε επικεφαλής της πορείας χωρίς να φοβόμαστε", εξήγησε η Μπάρμπαρα Καμπέγιο, 22 ετών, η μητέρα και η γιαγιά της οποίας διατηρούν πάγκο με λουλούδια στη λεωφόρο εδώ και 50 χρόνια.

Κόκκινα, κίτρινα και λευκά τριαντάφυλλα -τα χρώματα της πόλης- μοιράστηκαν στο πλήθος που φώναζε "Δεν φοβόμαστε".

Ο βασιλιάς Φίλιππος ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο Ισπανό μονάρχη που συμμετέχει σε τέτοια κινητοποίηση από το 1975. Βρισκόταν αρκετά μέτρα πίσω από το κεντρικό πανό, όπως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου: υπουργοί, πρόεδροι περιφερειών, ηγέτες κομμάτων και άλλοι.

"Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη" και "Όχι στην ισλαμοφοβία" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί συγκεντρωμένοι. Άλλοι διαδηλωτές είχαν υψώσει καταλανικές σημαίες.

Μολονότι η ένταση δεν έχει κοπάσει μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της περιφέρειας της Καταλονίας που διεκδικεί την αυτονομία της, η σημερινή πορεία της Βαρκελώνης ήταν ευκαιρία για την κήρυξη "ανακωχής". Έτσι, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζδεμόν, που είναι αποφασισμένος να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, βάδιζε κοντά στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι.

Κανένας ηγέτης ξένης κυβέρνησης δεν παρέστη στη σημερινή διαδήλωση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις στη μνήμη των θυμάτων θα γίνουν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Βίγκο και αλλού.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xartis231.jpg
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Το mySafetyPlan προσφέρει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να εντοπίσει άμεσα πού πρέπει να κατευθυνθεί σε σεισμό ή άλλη φυσική καταστροφή
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη