Thumbnail
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι πολλοί απ’ τους Σύρους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία, αναγκάζονται να πωλούν τα όργανά τους για να βρουν πόρους, προκειμένου να επιβιώσουν.

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής “FAKT” του πρώτου δικτύου της γερμανικής τηλεόρασης εντόπισε πολλές σχετικές αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρε συνεντεύξεις από επίδοξους πωλητές, όπως ο Αχμέντ.

«Δεν ξέρω τουρκικά, δεν έχω γνωστούς εδώ, ούτε δουλειά, ούτε κάπου να μείνω. Πουλάω τα νεφρά μου γιατί έχω τεράστια προβλήματα και βρίσκομαι υπό πίεση. Δεν έχω άλλο τρόπο να βρω χρήματα παρά πουλώντας τα όργανά μου», δήλωσε.

Ο Αχμέντ δεν είναι μεμονομένο περιστατικό. Πολλοί πρόσφυγες κάνουν την ίδια επιλογή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD.


Ο Καρλ Κοπ της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Pro Asyl” κάνει λόγο για σοκαριστικές συνθήκες ζωής:

«Είχαμε συνηθίσει να είναι οι πρόσφυγες άστεγοι, να μην έχουν χρήματα, ρούχα και τρόφιμα να επαιτούν. Γυναίκες να αναγκάζονται να εκδίδονται. Αλλά τώρα βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά: βλέπουμε ανθρώπους να υποχρεώνονται να πουλήσουν ακόμη και τα όργανά τους για να μπορέσουν να αποδράσουν απ’ τον εφιάλτη τους».

Ένας μεσάζων είπε ότι τα ζωτικά όργανα αφαιρούνται σε νοσοκομείο στην ανατολική Τουρκία, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στους συντελεστές της εκπομπής να κάνουν γυρίσματα κι έτσι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν την πληροφορία.

Πέφτουν οι τιμές για τα νεφρά

Το εμπόριο οργάνων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εδώ και χρόνια στην Τουρκία με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς οι τιμές στην τοπική μαύρη αγορά. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 11.000 ευρώ.

Αδίστακτοι έμποροι εκμεταλλεύονται απ’ την αρχή του πολέμου στη Συρία την ανάγκη των ανθρώπων αναζητώντας πρόθυμα θύματα. Κι όχι μόνον στην Τουρκία. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για μαζικό εμπόριο οργάνων από Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντουντουκα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη Δυτική Θεσσαλονίκη την ημέρα του Αγιασμού κατά της υποχρηματοδότησης και των αυθαίρετων τοποθετήσεων
Οι Σύλλογοι επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης αμφισβητούν τη διαφάνεια, την ισονομία και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών,...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη Δυτική Θεσσαλονίκη την ημέρα του Αγιασμού κατά της υποχρηματοδότησης και των αυθαίρετων τοποθετήσεων
stilo_1.jpg
Χάος στις υπηρεσιακές μεταβολές: Εκπαιδευτικοί «θύματα» διοικητικών λαθών και αδικιών
Αδικίες, αδιαφάνεια και αυθαιρεσίες πλήττουν εκπαιδευτικούς – Η Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσες διορθώσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές
Χάος στις υπηρεσιακές μεταβολές: Εκπαιδευτικοί «θύματα» διοικητικών λαθών και αδικιών