Thumbnail
Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία

Η επιστήμη πολλές φορές μας εκπλήσσει με τα επιτεύγματά της που μοιάζουν κυριολεκτικά να ακολουθούν σενάρια από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Αυτή τη φορά Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή ελκτικής ακτίνας ήχου, η οποία μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα.

Σημειώνεται ότι οι ελκτικές ακτίνες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στα βιβλία τους και έγιναν διάσημες από την ταινία «Σταρ Τρεκ».

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάσεξ, καθώς και της εταιρείας Ultrahaptics, με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Σριράμ Σουμπραμανιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν μια συστοιχία 64 μικροσκοπικών ηχείων για να δημιουργήσουν μεγάλης έντασης ηχητικά κύματα.

Η ελκτική ακτίνα περιβάλλει ένα αντικείμενο με ήχο και δημιουργεί γύρω του ένα πεδίο δύναμης, ένα είδος ακουστικού ολογράμματος, το οποίο μπορεί -ανάλογα με την ένταση του ήχου που βγαίνει από τα ηχεία- να κρατήσει ένα αντικείμενο αιωρούμενο στον αέρα, να το μετακινήσει ή ακόμη και να το περιστρέψει.

Η δημιουργία της ηχητικής ελκτικής ακτίνας μπορεί μελλοντικά να βρει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως για την μεταφορά ευαίσθητων αντικειμένων, χωρίς να υπάρχει επαφή με ανθρώπινα χέρια ή μηχανήματα. Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική, π.χ. σε μικροχειρουργικά εργαλεία.

Η εταιρεία Ultrahaptics, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Σουμπραμαριάν, είναι κορυφαία στον κόσμο στην τεχνολογία της «ανέπαφης αφής», που δημιουργεί την μαγική εμπειρία του να νιώθεις κάτι χωρίς να το αγγίζεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Ωνάσεια σχολεία: Η προκήρυξη τοποθέτησης εκπαιδευτικών με 4ετη θητεία
Οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στις προκηρυσσόμενες θέσεις με 4ετή θητεία που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2026
Ωνάσεια σχολεία: Η προκήρυξη τοποθέτησης εκπαιδευτικών με 4ετη θητεία
Φραγκίσκος Παρασύρης
Παρασύρης: Παρέμβαση στη Βουλή για τη στήριξη των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων
Μεταφορά ομόφωνου ψηφίσματος της Περιφέρειας Κρήτης με αιτήματα για χρηματοδότηση, στελέχωση και υποδομές
Παρασύρης: Παρέμβαση στη Βουλή για τη στήριξη των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων
ζαχαράκη
Η Σοφία Ζαχαράκη σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων – Τα κυρίαρχα ζητήματα των ΑΕΙ
Οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις επικεντρώθηκαν σε μια σειρά από κρίσιμες προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οποίες διαμορφώνουν το παρόν και το...
Η Σοφία Ζαχαράκη σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων – Τα κυρίαρχα ζητήματα των ΑΕΙ