Thumbnail
Γιατί ο πάπας Βενέδικτος αποφάσισε να παραιτηθεί;

 

Γιατί ο πάπας Βενέδικτος αποφάσισε να παραιτηθεί;
 
Yπόθεση VatiLeaks
 
Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος αποφάσισε να παραιτηθεί όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο εσωτερικής έρευνας στο Βατικανό για την υπόθεση VatiLeaks , που αφορά σεξουαλικά σκάνδαλα και σκάνδαλα δωροδοκίας, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
 
Τρεις καρδινάλιοι, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού, κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, διαφθορά και ευνοιοκρατία που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα του Βατικανού για την υπόθεση VatiLeaks.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 17 Δεκεμβρίου του 2012, οι  καρδινάλιοι παρέδωσαν στον ποντίφικα δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους, περίπου 300 σελίδων, οι οποίοι περιείχαν «ακριβή χάρτη της απάτης και των πρωταγωνιστών της» στην Αγία Έδρα.
 
«Ήταν εκείνη τη μέρα, με αυτά τα έγγραφα στο γραφείο του, που ο Βενέδικτος ο 16ος έλαβε την απόφαση που εξέταζε για τόσο καιρό» αναφέρει η Repubblica. 
 
Το γραφείο Τύπου του Βατικανού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.  Επιμένει ότι η απόφαση του πάπα Βενέδικτου να παραιτηθεί οφείλεται στο προχωρημένο της ηλικίας του και δεν συνδέεται με τα σκάνδαλα στο Βατικανό.
 
"Ου μοιχεύσεις" και "Ου κλέψεις"
 
 Άνδρας που περιγράφεται ως «πολύ κοντινός» με τους συγγραφείς της έκθεσης δήλωσε στη Repubblica πως οι πληροφορίες που έλαβε από τους καρδινάλιους αφορούν όλες την παραβίαση της έκτης και της έβδομης εντολής: "Ου μοιχεύσεις" και "Ου κλέψεις".
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καρδινάλιοι αποκάλυψαν μυστικό δίκτυο ομοφυλοφίλων, τα μέλη του οποίου διοργάνωναν σεξουαλικές συνευρέσεις σε πολλούς χώρους στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού.
 
Στην εσωτερική έκθεση του Βατικανού, αναφέρεται ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου RAI, Μάρκο Σίμεον, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σχέδιο απομάκρυνσης του αρχιεπισκόπου Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, αναπληρωτή διοικητή του Βατικανού, επειδή προσπαθούσε να επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές υποθέσεις του Βατικανού.
 
Ο Μάρκο Σίμεον θεωρείται πολύ κοντινός άνθρωπος του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του Βατικανού, Ταρτσίσιο Μπερτόνε, υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μυστική έκθεση αναφέρεται στις ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR), την τράπεζα του Βατικανού, όπου την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος, ενώ η θέση παρέμενε κενή επί 9 μήνες. 
 
Η Repubblica γράφει πως ο πάπας Βενέδικτος θα παραδώσει ο ίδιος τα εμπιστευτικά έγγραφα στον διάδοχό του, με «την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά δυνατός, νέος και άγιος» ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

emvolio
Ξεκίνησε η χορήγησή του «έξυπνου» εμβόλιοΥ για τη θεραπεία του μελανώματος- Είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή
Ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή και λένε στο σώμα του να κυνηγήσει καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει...
Ξεκίνησε η χορήγησή του «έξυπνου» εμβόλιοΥ για τη θεραπεία του μελανώματος- Είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς υποψηφίους όταν καλούνται να επιλέξουν Πεδίο
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;
souvlatzidiko
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη συμβουλεύει…: «Αλμυρό» το αρνί, πάρτε σουβλάκια
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη λύση κατά της ακρίβειας - «Αλμυρό το αρνί, αγοράστε σουβλάκια»
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη συμβουλεύει…: «Αλμυρό» το αρνί, πάρτε σουβλάκια