Thumbnail
Πλανήτης φοροδιαφυγής με χιλιάδες off shore

 

Ένα τεράστιο, σκιώδες και δαιδαλώδες παγκόσμιο δίκτυο off shore εταιρειών με σημείο αναφοράς τη Βρετανία, που διοικείται από ανθρώπους "χωρίς πρόσωπο" και το οποίο διενεργεί εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές συναλλαγές κάθε χρόνο, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογραφική έρευνα.
 
Ένα σκιώδες οικονομικό σύστημα χιλιάδων off shore ξεδιπλώνει δημοσιογραφική έρευνα της "Guardian", του ΒΒC Panorama και του ICIJ
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο της έρευνας, την οποία υπογράφουν η εφημερίδα Guardian σε συνεργασία με το BBC Panorama και το Διεθνές Συμπόσιο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στην Ουάσιγκτον, αφορά τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ή διευθυντές αυτών των εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 21.500 off shore εταιρείες βρετανικών συμφερόντων εμφανίζουν ως ιδιοκτήτη τους το ίδιο πρόσωπο από μια ομάδα μόλις 28 ατόμων!
 
Η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των διευθυντών των χιλιάδων επιχειρήσεων - φαντασμάτων που δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φορολογικό έλεγχο είναι οι ίδιοι 28 Βρετανοί. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να κρατούν κρυφές εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές συναλλαγές κάθε χρόνο. Η δράση τους δεν είναι παράνομη με βάση τη βρετανική νομοθεσία, αλλά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "η ομάδα των ανθρώπων αυτών προσποιείται μονάχα πως ελέγχει τις εταιρείες στις οποίες υπάρχει το όνομά τους".
 
Oι εταιρείες εγγράφονται ανώνυμα στις Παρθένες Νήσους, στην Ιρλανδία, στη Νέα Ζηλανδία, το Μπελίζ και εντός Βρετανίας. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι Βρετανών, η Σάρα και ο Έντουαρντ Πέτρε-Μίαρς, μετακόμισαν από τα Channel Islands στο Νέβις της Καραϊβικής και έχουν πουλήσει τις "υπηρεσίες" τους σε περισσότερες απο 2.000 εταιρείες, με το όνομά τους να εμφανίζεται σε δραστηριότητες όπως η εμπορία πολυτελών κατοικιών στη Ρωσία ή χιλιάδες πορνογραφικά σάιτ και on-line καζίνο.
 
Το 1999 η βρετανική κυβέρνηση υποστήριζε πως έχει "ξεμπερδέψει" με τους "διευθυντές - αχυρανθρώπους" μετά από δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια δεν θα ανεχθούν "περιπτώσεις όπου κάποιος αναλαμβάνει τη διεύθυνση πολλών εταιρειών και στην συνέχεια αποποιείται των ευθυνών του". Ωστόσο ο ελλιπής έλεγχος είχε αποτέλεσμα να μην "ξεμπερδέψει" η βρετανική κυβέρνηση με τις οff shore.
 
H δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως πίσω από τις off shore βρίσκονται μεγιστάνες, σπεκουλαδόροι που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους όπως ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Portsmouth Βλαντιμίρ Αντόνοβ, ο Γιάιρ Σπίτζερ, σχεδιαστής λογισμικών που ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων, η οικογένεια Χάκμεϊ, μεγαλοαστική οικογένεια από το Ισραήλ, και ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, Νικόλας Ιωάννου. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πάντως πως ο νόμος καλύπτει τις πρακτικές "φοροδιαφυγής" τους.
 
ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατασκηνωσεισ.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Εκπαιδευτικοί: Το κόστος για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για μία περίοδο (2 εβδομάδες), κυμαίνεται για κάθε παιδί από...
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Panellinies kinito
Πανελλήνιες 2024: Βάσεις, εκτιμήσεις, βαθμοί στο κινητό σου με ένα κλικ
Πανελλήνιες 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών, εκτιμήσεων για τις βάσεις, και για τα μόρια κάθε τμήματος - Λάβε τα πάντα...
Πανελλήνιες 2024: Βάσεις, εκτιμήσεις, βαθμοί στο κινητό σου με ένα κλικ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα για την καταχώρηση τηλεφώνου προκειμένου να έρθει η ενημέρωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών 2024, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την...
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα