Η διαδρομή Ελευσίνα - Οινόφυτα
Πρόκειται για τον σχεδιαζόμενο άξονα Ελευσίνα - Οινόφυτα, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων. Η χάραξη προβλέπει σύνδεση της περιοχής των Οινοφύτων με τον Άγιο Λουκά και στη συνέχεια με την Αττική Οδό.
Βασικός στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος παρακαμπτήριος δρόμος στα βόρεια της Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο, σημαντικό μέρος της κυκλοφορίας που σήμερα περνά μέσα από το λεκανοπέδιο θα μπορούσε να ακολουθεί μια εναλλακτική πορεία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα βαρέα οχήματα και στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης επιβαρύνει σήμερα τον Κηφισό.
Πώς θα μπορούσε να αλλάξει την κυκλοφορία
Η λειτουργία του νέου άξονα θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τις μετακινήσεις των φορτηγών που διασχίζουν την Αττική. Οχήματα που κατευθύνονται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Ελλάδα προς την Πελοπόννησο δεν θα ήταν απαραίτητο να διασχίζουν τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Αντίθετα, θα μπορούσαν να παρακάμπτουν το λεκανοπέδιο και να κατευθύνονται προς την Ελευσίνα, συνεχίζοντας στη συνέχεια προς τον προορισμό τους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να περιοριστεί ο φόρτος στον Κηφισό, ιδιαίτερα από τις διερχόμενες εμπορευματικές μεταφορές.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θα αφορούσε επομένως μόνο τους καθημερινούς οδηγούς της Αθήνας, αλλά και το ευρύτερο δίκτυο μεταφορών της χώρας.
Στο προσκήνιο ξανά το έργο
Η ιδέα για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα δεν αποτελεί καινούργια πρόταση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στη συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομών που θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην Αττική.
Μεταξύ των πιθανών τρόπων προώθησης του έργου είναι και ο θεσμός των Πρότυπων Προτάσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ιδιωτικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση σημαντικών υποδομών.
Η συγκεκριμένη λύση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι για μεγάλα έργα είναι περιορισμένοι και απαιτούνται εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης.
Οφέλη και για τις εμπορευματικές μεταφορές
Η κατασκευή του δρόμου δεν θα είχε μόνο κυκλοφοριακά οφέλη. Ο νέος άξονας θα μπορούσε να ενισχύσει τις εμπορευματικές συνδέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Ελλάδα, την Αττική και την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, η καλύτερη σύνδεση της Ελευσίνας και του Θριασίου Πεδίου με το βόρειο τμήμα της χώρας θα μπορούσε να διευκολύνει τις μεταφορές από και προς τις περιοχές όπου αναπτύσσονται σημαντικές δραστηριότητες logistics.
Η μείωση των διαδρομών μέσα από τον πυκνό αστικό ιστό θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τον χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του οδικού δικτύου.
Μια πιθανή νέα ανάσα για τον Κηφισό
Ο άξονας Ελευσίνα – Οινόφυτα αποτελεί, επομένως, ένα έργο που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό της Αττικής.
Η δημιουργία μιας μεγάλης περιφερειακής διαδρομής για οχήματα που δεν έχουν ως προορισμό το κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να απομακρύνει ένα σημαντικό μέρος της διερχόμενης κίνησης από τον Κηφισό.
Το αν και πότε το σχέδιο θα περάσει από τη φάση της πρότασης στην υλοποίηση μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για νέες οδικές συνδέσεις και εναλλακτικές διαδρομές στην Αττική γίνεται ολοένα και πιο έντονη, καθώς η υφιστάμενη υποδομή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες μετακίνησης και εμπορευματικών μεταφορών.