Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος Traffic Commander από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην κυκλοφορία της Αττικής, με τις αρμόδιες αρχές να εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της ροής των οχημάτων κατά 25% έως 30%.
Το σύστημα, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (21/7), αποτελεί το νέο επιχειρησιακό εργαλείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας, με βασικό στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη μείωση της ταλαιπωρίας των οδηγών.
Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
Το Traffic Commander συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, όπως κάμερες κυκλοφορίας, drones, αισθητήρες, στοιχεία για τροχαία ατυχήματα, δημόσιες συγκοινωνίες, έργα και καιρικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται.
Παράλληλα, το σύστημα καταγράφει ιστορικά δεδομένα του οδικού δικτύου, εντοπίζοντας σημεία όπου παρατηρείται συχνά συμφόρηση ή αυξημένη επικινδυνότητα, ώστε να σχεδιάζονται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Το νέο επιχειρησιακό εργαλείο παράγει αυτόματα ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές με στατιστικά στοιχεία, δείκτες απόδοσης και γεωγραφική ανάλυση, συμβάλλοντας στον καλύτερο σχεδιασμό των επιχειρήσεων της Τροχαίας.
Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυση εικόνας από κάμερες και drones, πρόβλεψη της κυκλοφορίας και προσομοίωση διαφορετικών επιχειρησιακών σεναρίων.
Μέσω του Traffic Commander, οι χειριστές μπορούν να παρακολουθούν κάθε κυκλοφοριακό περιστατικό, να αποφασίζουν άμεσα ποια αστυνομική δύναμη θα επέμβει και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που πραγματοποιούνται.
Η πληροφορία δεν χρησιμοποιείται μόνο για ενημέρωση, αλλά μετατρέπεται σε επιχειρησιακή δράση, ώστε να μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης και να αποκαθίσταται ταχύτερα η κυκλοφορία.
Τι δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε το Traffic Commander σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Όπως ανέφερε, από τον Σεπτέμβριο, με την πλήρη λειτουργία του συστήματος και την επιστροφή της καθημερινής κίνησης στην Αττική, εκτιμάται ότι η κυκλοφορία θα βελτιωθεί κατά 25% έως 30%.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εκδίδονται μηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, ώστε να εντοπίζονται οι παρεμβάσεις που αποδίδουν αλλά και όσες χρειάζονται βελτίωση.
Ο ρόλος των drones και των καμερών
Το Traffic Commander αξιοποιεί συνολικά 10 drones, καθώς και εκτεταμένο δίκτυο καμερών, τα οποία προσφέρουν ζωντανή εικόνα από το οδικό δίκτυο και συμβάλλουν στον άμεσο εντοπισμό των αιτιών που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις, τα περιπολικά και τα δίκυκλα εμφανίζονται ψηφιακά στο σύστημα, επιτρέποντας τη γρήγορη ανακατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Επιπλέον, οι αστυνομικοί της ομάδας Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. θα διαθέτουν επιχειρησιακά tablets για άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και ψηφιακή καταγραφή παραβάσεων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Στόχος του νέου συστήματος είναι η μετάβαση από την απλή παρακολούθηση της κυκλοφορίας σε ένα σύγχρονο μοντέλο ενεργής διαχείρισης, που θα επιτρέπει ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων και μεγαλύτερη οδική ασφάλεια για τους πολίτες.