Σοβαρές καταγγελίες για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μητέρας παιδιού με αναπηρία διατυπώνει η Επιτροπή του Αιγάλεω για την Προστασία της Λαϊκής Κατοικίας, στρέφοντας τα βέλη της κατά της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων doValue.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την κα Παναγιώτα, η οποία επί μήνες βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, έχοντας τη στήριξη σωματείων, τοπικών φορέων και της Επιτροπής κατά των πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ.
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνήθηκε η οφειλέτρια να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επειδή, ωστόσο, απαιτούνταν χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας του παιδιού της, η μητέρα φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις από εκπρόσωπο της εταιρείας ότι δεν θα προχωρούσε η διαδικασία πλειστηριασμού μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.
Παρά ταύτα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα πραγματοποιήθηκε πλειστηριασμός της κατοικίας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της οικογένειας.
Καταγγελίες για ελλιπή ενημέρωση
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι σε μεταγενέστερη συνάντηση με στελέχη της εταιρείας, εκπρόσωπος της doValue ισχυρίστηκε ότι είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κα Παναγιώτα χωρίς επιτυχία.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, όταν ζητήθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την επικοινωνία, παρουσιάστηκε τηλεφωνική κλήση σε αριθμό που – όπως υποστηρίζεται – δεν ανήκε στην ίδια και ήταν άγνωστος στην οικογένεια.
«Η εταιρεία doValue ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα καταχρηστική πρακτική.
Βολές και στο θεσμικό πλαίσιο
Στην ανακοίνωση δεν ασκείται κριτική μόνο στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, αλλά και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς.
Η Επιτροπή αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να προχωρούν σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.
Παράλληλα ζητά την άμεση ακύρωση του πλειστηριασμού, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί κατά τις προηγούμενες συναντήσεις και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση της ενδιαφερόμενης.
«Από το σπίτι δεν φεύγουν»
Η Επιτροπή του Αιγάλεω διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τη στήριξη της οικογένειας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την απομάκρυνση της μητέρας και του παιδιού της από την κατοικία τους.
«Η κα Παναγιώτα και ο γιος της από το σπίτι δε φεύγουν», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία κλείνει με κάλεσμα σε αγωνιστική ετοιμότητα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει νέες συζητήσεις γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα δικαιώματα των ευάλωτων δανειοληπτών και τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων σε μια περίοδο κατά την οποία οι πλειστηριασμοί παραμένουν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα.
Συνταξιούχος των 670 ευρώ καλείται να αποπληρώσει 140.000 ευρώ – Παρέμβαση του Δήμου Πετρούπολης
Στο επίκεντρο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η υπόθεση χαμηλοσυνταξιούχου κατοίκου της Πετρούπολης, μετά την καταγγελία ότι εταιρεία διαχείρισης δανείων ζήτησε την αποπληρωμή οφειλής ύψους 140.000 ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων doValue, δίνοντας μάλιστα δημόσια διορία μέχρι τις 26 Ιουνίου για την κατάθεση νέας πρότασης ρύθμισης.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, η οφειλή αφορά δημότισσα της Πετρούπολης, συνταξιούχο που λαμβάνει μηνιαία σύνταξη 670 ευρώ. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία πρότεινε την εξόφληση συνολικού ποσού 140.000 ευρώ μέσα σε διάστημα μόλις δώδεκα μηνών, παρά το γεγονός ότι περίπου 50.000 ευρώ αφορούν τόκους που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο που το δάνειο παρέμενε αρρύθμιστο.
Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή ως πρακτικά ανεφάρμοστη και κοινωνικά άδικη, καθώς η συγκεκριμένη συνταξιούχος αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί σε τέτοιες οικονομικές απαιτήσεις.
«Η Πετρούπολη δεν θα μείνει θεατής»
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Δήμαρχος Πετρούπολης δήλωσε ότι η πόλη δεν πρόκειται να παρακολουθήσει αδρανής την εξέλιξη της υπόθεσης.
Όπως ανέφερε, η doValue καλείται να αποσύρει την πρόταση που έχει κατατεθεί και να επανέλθει με μία νέα ρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της οφειλέτριας.
«Η Πετρούπολη θα σταθεί στο πλευρό της συμπολίτισσάς μας. Δεν μπορεί να ζητείται από μια χαμηλοσυνταξιούχο των 670 ευρώ να αποπληρώσει μέσα σε έναν χρόνο ένα ποσό τέτοιου ύψους», υποστηρίζει η δημοτική αρχή.