Κοινωνία

Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι

xalkidiki luna park
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/INTIME NEWS
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων για το πολύνεκρο δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, τον Αύγουστο του 2024, όπου έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Η σύζυγός του κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια στα ίδια αδικήματα. Ο 21χρονος χειριστής του μηχανήματος καταδικάστηκε για θανατηφόρα έκθεση, απλή έκθεση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, ενώ ο μηχανικός κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Η διαδικασία εισέρχεται πλέον στο στάδιο της επιβολής ποινών, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την εξέταση τυχόν ελαφρυντικών.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, προτείνοντας ωστόσο διαφοροποιήσεις ως προς τη νομική αξιολόγηση των πράξεων:

Ο ιδιοκτήτης για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα
– Η σύζυγος και ο μηχανικός για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα
– Ο χειριστής για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός περιέγραψε εκτεταμένα προβλήματα ασφάλειας στο μηχάνημα “Crazy Dance”, κάνοντας λόγο για προχωρημένη διάβρωση και δομική επικινδυνότητα. Όπως σημείωσε, επρόκειτο για ιδιοκατασκευή χωρίς προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι η θραύση ήταν «ζήτημα χρόνου», ανεξάρτητα από τις συνθήκες χρήσης.

«Αν ενδιαφερόταν, θα είχε γνώσεις ασφάλειας που θα προστάτευαν τους ίδιους τους επιβαίνοντες, θα ενδιαφερόταν για τον έλεγχο» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

Παράλληλα τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι δεν διενεργήθηκαν εργασίες συντήρησης. Το μηχάνημα δεν ήταν σωστά εδρασμένο. Προσέλαβε άπειρο και νεαρό χειριστή, δεν μερίμνησε να τον εκπαιδεύσει σωστά ή να απασχολήσει έναν πιο έμπειρο. Δεν απέκλεισε τη δυνατότητα του χειριστή να βάλει μεγαλύτερη ταχύτητα, θα μπορούσε να βάλει κόφτη. Προχώρησε στη λειτουργία χωρίς κανένα αξιόλογο μέτρο ασφαλείας, ουσιαστικά δούλευε ένα σκουπίδι. Επρόκειτο συνολικά για ελαττωματικό μηχάνημα, που έπρεπε όλο να αντικατασταθεί».

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στη 1:00 το μεσημέρι και πλέον το δικαστήριο θα προχωρήσει στη συζήτηση για τα ελαφρυντικά, πριν την τελική απόφαση επί των ποινών.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία