Τα αεροπορικά εισιτήρια για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο μετατρέπονται σε έναν αληθινό εφιάλτη για τους ταξιδιώτες, καθώς οι εταιρείες αποσύρουν μαζικά τις προσφορές.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο στα Στενά του Ορμούζ εκτινάσσουν το κόστος των πτήσεων στα ύψη. Οι αεροπορικές εταιρείες, αντιμέτωπες με την παγκόσμια έλλειψη καυσίμων και το ράλι των τιμών, αποσύρουν μαζικά τις φθηνές θέσεις και τις προσφορές, καθιστώντας ακόμα και τους κοντινούς προορισμούς απρόσιτους.
Το «λουκέτο» στα Στενά του Ορμούζ φέρνει επιπτώσεις στην Ευρώπη
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η ζημιά για το φετινό καλοκαίρι είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Η Ευρώπη πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, καθώς εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τα καύσιμα που διέρχονται από το επίμαχο σημείο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Kpler, Ματ Σμιθ, «θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο» για να επανέλθει η ομαλότητα, συμπληρώνοντας πως «ακόμη κι αυτό μπορεί να είναι αισιόδοξο σενάριο».
Οι εταιρείες ήδη προχωρούν σε περικοπές δρομολογίων και ακυρώσεις πτήσεων που δεν θεωρούνται κερδοφόρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, ήταν σαφής για τη νέα πραγματικότητα: «Δεν έχει νόημα να πραγματοποιούνται πτήσεις που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος καυσίμων».
Εκτόξευση στις τιμές
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για προορισμούς όπως η Καραϊβική έχουν κάνει άλμα 74%. Οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ δαπανούν πλέον πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως μόνο για καύσιμα.
Οικονομικά ασθενέστερες εταιρείες, όπως η Spirit Airlines, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και τις φθηνές επιλογές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις
Νίκος Μακρής