Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κέντρο της Αθήνας σήμερα Κυριακή: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από τις 08:00 έως τις 11:00 στο κέντρο
Από τις 08:00 έως τις 11:00 το πρωί, το κέντρο θα φορέσει… αθλητικά παπούτσια, και μαζί του θα αλλάξει και η καθημερινότητα των οδηγών.

Υπάρχουν κάποιες Κυριακές που η πόλη αλλάζει ρυθμό. Δεν είναι μόνο ότι η κίνηση μειώνεται ή ότι οι δρόμοι αδειάζουν από το καθημερινό άγχος. Είναι ότι για λίγες ώρες, η Αθήνα ανήκει σε άλλους: σε ανθρώπους που τρέχουν, αναπνέουν, γελούν και ξαναανακαλύπτουν τον δημόσιο χώρο.

Αυτό θα συμβεί και αυτή την Κυριακή στο Πεδίο του Άρεως και στις γύρω γειτονιές, με αφορμή τον 9ο αγώνα δρόμου «Πεδίο Άρεως – Στις γειτονιές της Αθήνας». Από τις 08:00 έως τις 11:00 το πρωί, το κέντρο θα φορέσει… αθλητικά παπούτσια, και μαζί του θα αλλάξει και η καθημερινότητα των οδηγών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Τροχαία δεν είναι απλώς ένα πρακτικό μέτρο. Είναι η υπενθύμιση ότι η πόλη δεν είναι μόνο για τα αυτοκίνητα. Είναι και για τους ανθρώπους.

πεδιο του αρεως

Για τρεις ώρες, δρόμοι όπως η Μαυρομματαίων, η Ευελπίδων, η Μουστοξύδη, αλλά και περιοχές γύρω από την πλατεία Γκύζη θα δουν την κυκλοφορία να διακόπτεται ή να περιορίζεται. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μάλιστα, η κίνηση θα διεξάγεται με δυσκολία, καθώς θα κλείσει η δεξιά λωρίδα στο ρεύμα προς Πατησίων.

Για πολλούς οδηγούς, αυτό σημαίνει καθυστερήσεις, αλλαγές διαδρομών, ίσως και λίγη ταλαιπωρία. Είναι όμως και μια ευκαιρία να δούμε την πόλη αλλιώς.

Να τη δούμε χωρίς κορναρίσματα. Χωρίς βιασύνη. Χωρίς το γνώριμο «τρέξιμο» της καθημερινότητας — ειρωνικά, την ώρα που κάποιοι άλλοι τρέχουν κυριολεκτικά.

Γιατί τέτοιες διοργανώσεις δεν είναι μόνο αθλητικά γεγονότα. Είναι μικρές γιορτές. Γιορτές συμμετοχής, γειτονιάς, επανασύνδεσης με τον δημόσιο χώρο. Είναι στιγμές που η Αθήνα θυμάται ότι μπορεί να είναι ανθρώπινη.

Φυσικά, η ομαλή διεξαγωγή τους απαιτεί και τη συνεργασία όλων. Οι οδηγοί καλούνται να δείξουν κατανόηση, να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Τροχαίας και να προγραμματίσουν τις μετακινήσεις τους με λίγη περισσότερη υπομονή.

Ίσως, τελικά, το πιο σημαντικό δεν είναι ποιοι δρόμοι θα κλείσουν. Αλλά τι ανοίγει για λίγες ώρες: ένας διαφορετικός τρόπος να ζούμε την πόλη.

Και αυτό, καμιά φορά, αξίζει μια μικρή παράκαμψη.

Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν καθ’ όλο το μήκος των παρακάτω οδών, καθώς και στις κάθετες οδούς τους μέχρι την πρώτη παράλληλη:

Μαυρομματαίων
Ευελπίδων
Μουστοξύδη
Βαλτινών
Μπούσγου
Πριγκηποννήσων

Αγλαοφώντος
Μεγαλουπόλεως
Πλατεία Γκύζη
Γκύζη
Μομφεράτου
Π. Ιερεμίου
Λομβαρδού
Βαρβάκη
Ιδιαίτερες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα ισχύσουν και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μουστοξύδη και Μαυρομματαίων, στο ρεύμα προς Πατησίων, όπου θα διακοπεί η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kanellh
Κανέλλη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν ήρθε το καθαρτήριο πυρ που λέγεται Κοβέσι»
Η βουλευτής του ΚΚΕ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση για να παρουσιάσει την Ελλάδα «ρουσφετολογικοδιεφθαρμένη» και να...
Κανέλλη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν ήρθε το καθαρτήριο πυρ που λέγεται Κοβέσι»
παναγιωτοπουλος
Δημογραφικό και ακαδημαϊκός χάρτης: Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική συμφωνία για την ανώτατη εκπαίδευση
«Πόσο ακόμη μπορεί να μένει αμετάβλητη η αρχιτεκτονική της ανώτατης εκπαίδευσης, όταν μετασχηματίζεται τόσο γρήγορα το δημογραφικό, κοινωνικό και...
Δημογραφικό και ακαδημαϊκός χάρτης: Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική συμφωνία για την ανώτατη εκπαίδευση