Μπαμπινιώτης
Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκαθαρίζει πώς πρέπει να κλίνεται σωστά το ουσιαστικό "πατέρας", ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ιερείς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου.

Στην ανάρτησή του, ο Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι η σωστή χρήση είναι σημαντική και υπογραμμίζει: "Όχι τού πατήρ! Τον πατήρ! Όχι τού πάτερ! Τον πάτερ!", δείχνοντας έτσι τη διαφορά μεταξύ ονομαστικής και κλητικής πτώσης.

Συνοπτικά, η ορθή κλίση έχει ως εξής:

Ονομαστική: πατήρ
Κλητική: πάτερ
Γενική: του πατρός ή του πατέρα
Αιτιατική: τον πατέρα

Ουσιαστικά, το "πατήρ" χρησιμοποιείται για τον άρρηκτο σεβασμό στον ιερέα σε τυπικό ή επίσημο λόγο, ενώ το "πάτερ" απευθύνεται στην κλητική, όταν επικοινωνούμε άμεσα μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκαθαρίζεται πώς χρησιμοποιείται σωστά κάθε μορφή του όρου, αποφεύγοντας γλωσσικά λάθη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Η μάχη για την πρωτιά στον σταυρό - Ποιοι υποψήφιοι ξεχωρίζουν
Στο «τραπέζι» η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Ποιοι παλεύουν για την κορυφή
Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Η μάχη για την πρωτιά στον σταυρό - Ποιοι υποψήφιοι ξεχωρίζουν