δώρο
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά» σήμερα Δευτέρα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, 16 Μαρτίου, τη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του Θαυματουργού «του εν Πάτμω», καθώς και άλλων Αγίων που διακρίθηκαν για την πίστη και την ασκητική τους ζωή.

Η ημέρα ανήκει στη Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών, συνεχίζοντας την πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προς το Πάσχα.

Ο Όσιος Χριστόδουλος ο Θαυματουργός, ο εν Πάτμω

Ο Όσιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω υπήρξε μία από τις σημαντικές μορφές του βυζαντινού μοναχισμού. Γεννήθηκε τον 11ο αιώνα στη Μικρά Ασία και από νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στον μοναχικό βίο, αναζητώντας τη ζωή της προσευχής και της ασκητικής άσκησης.

Μετά από χρόνια περιπλάνησης σε διάφορα μοναστικά κέντρα, εγκαταστάθηκε στην Πάτμο, όπου ίδρυσε τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η μονή αυτή εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του ορθόδοξου κόσμου.

Ο Όσιος Χριστόδουλος διακρίθηκε για τη βαθιά πνευματικότητα, τη σοφία και τη θαυματουργική χάρη που του αποδίδει η παράδοση της Εκκλησίας. Με το έργο του συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του μοναχισμού στο Αιγαίο και άφησε πίσω του ισχυρή πνευματική παρακαταθήκη.

Οι υπόλοιποι Άγιοι της ημέρας

Την ίδια ημέρα τιμάται ο Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος, ο οποίος μαρτύρησε στα χρόνια των διωγμών, παραμένοντας πιστός στον Χριστό παρά τις δοκιμασίες.

Η Εκκλησία μνημονεύει επίσης τον Άγιο Ιουλιανό τον Μάρτυρα, ο οποίος υπέμεινε βασανιστήρια για την πίστη του και έμεινε γνωστός για τη γενναιότητα και την ακλόνητη ομολογία του.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

  • Ιουλιανός, Ιουλιανή
  • Σαβίνος, Σαβίνα
  • Χριστόδουλος, Χριστοδούλη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
«Μπλόκο» του ΝΣΚ στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα μέλη ΔΕΠ
Η γνωμοδότηση που θωρακίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων - Γιατί ο Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να ακυρώνει τις αποφάσεις των Πρυτάνεων
«Μπλόκο» του ΝΣΚ στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα μέλη ΔΕΠ
Η κόρη του Κώστα Μπακογιάννη
Η κόρη του Κώστα Μπακογιάννη αφήνει τις Πανελλαδικές για σπουδές στο εξωτερικό
Η Δανάη- Θεοδώρα Μπακογιάννη σπάει τα κοντέρ στον στίβο και ετοιμάζει βαλίτσες για τα ξένα πανεπιστήμια
Η κόρη του Κώστα Μπακογιάννη αφήνει τις Πανελλαδικές για σπουδές στο εξωτερικό