σεισμος
Ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και κινητοποίησε τις αρχές – Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τέθηκαν περιοχές της Ηπείρου μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Μαρτίου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και υλικές ζημιές σε αρκετά σημεία. Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι Ιωαννιτών και Δωδώνης, καθώς και η περιοχή της Παραμυθιάς στον δήμο Σουλίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 05:32 τα ξημερώματα και είχε μέγεθος περίπου 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, και εστιακό βάθος περίπου 9 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων, με πολλούς κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι από τα σπίτια τους τις πρώτες στιγμές μετά τη δόνηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε ορισμένα χωριά καταγράφηκαν ζημιές σε παλαιά κτίρια και εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν ρωγμές σε τοιχοποιίες και υποδομές. Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και ειδικά κλιμάκια μηχανικών πραγματοποιούν αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών και την αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των κτιρίων.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε σειρά μετασεισμών, γεγονός που διατηρεί σε εγρήγορση τις αρχές και τους κατοίκους της περιοχής. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δονήσεις είναι συνηθισμένες για τη συγκεκριμένη σεισμικά ενεργή ζώνη και ότι η μετασεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται στενά.

Η κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την ταχύτερη κινητοποίηση κρατικών μηχανισμών, την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιες υποδομές και τη στήριξη των κατοίκων που επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες να παραμένουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της κατάστασης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

11ο Διεθνές Συνέδριο: Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα
11ο Διεθνές Συνέδριο – Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα
11ο Διεθνές Συνέδριο - Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα - Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
11ο Διεθνές Συνέδριο – Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα
Θάνατος Μυρτούς: Η μητέρα του αρσιβαρίστα επιτέθηκε σε τηλεοπτικό συνεργείο – «Θα στην σπάσω» (Vid)
Θάνατος Μυρτούς: Η μητέρα του αρσιβαρίστα επιτέθηκε σε τηλεοπτικό συνεργείο – «Θα στην σπάσω» (Vid)
«Αν κάνεις κανένα λάθος και με πάρεις, θα γίνει της Πόπης!», φώναζε η γυναίκα σε δημοσιογράφους
Θάνατος Μυρτούς: Η μητέρα του αρσιβαρίστα επιτέθηκε σε τηλεοπτικό συνεργείο – «Θα στην σπάσω» (Vid)
τραμπ
Έξαλλος ο Τραμπ με το ΝΑΤΟ: «Είστε άχρηστοι, δεν σας χρειάζομαι»
Νέο μπαράζ αναρτήσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο: «Απαγορεύεται στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο» – Τι είπε για τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν
Έξαλλος ο Τραμπ με το ΝΑΤΟ: «Είστε άχρηστοι, δεν σας χρειάζομαι»