Επίδομα συνοδού ΚΕΠΑ: Η άγνωστη παροχή που αυξάνει τη σύνταξη

Κοινωνία 0

Σήμερα Κυριακή στις 7 μμ στο "Σήμα": «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία - καταναγκαστική εργασία - εργατική μετανάστευση» 

sima_poreias
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Ιάσονας Χανδρινός στο ΣΗΜΑ: Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ – Μια σκοτεινή και άγνωστη σελίδα της Ιστορίας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου φιλοξενεί σήμερα, Κυριακή 8 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Χώρος "ΣΗΜΑ" (Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια). Καλεσμένος είναι ο συγγραφέας και ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, επιστημονικός συνεργάτης και επισκέπτης καθηγητής στην Έδρα Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.

Η παρουσίαση έχει τίτλο «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία – καταναγκαστική εργασία – εργατική μετανάστευση» και φωτίζει μια λιγότερο γνωστή αλλά εξαιρετικά δραματική πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας: τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

SHMA

Η εκδήλωση δεν περιορίζεται σε μια ακαδημαϊκή αφήγηση. Αντίθετα, θα πλαισιωθεί από ανάγνωση ανέκδοτων ιστορικών ντοκουμέντων, αποσπάσματα από ημερολόγια και προσωπικά σημειώματα Ελλήνων αιχμαλώτων, καθώς και από προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, η Ιστορία αποκτά πρόσωπο και φωνή, αναδεικνύοντας βιώματα βίας, επιβίωσης, εκτοπισμού αλλά και αναγκαστικής εργασίας, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της συλλογικής μνήμης.

Ο Ιάσονας Χανδρινός συγκαταλέγεται στους σημαντικούς σύγχρονους ιστορικούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έχει στο ενεργητικό του σημαντικές μελέτες

σήμα1

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΎ ΧΩΡΟΥ "ΣΗΜΑ"

Σήμερα βράδυ της Κυριακής, 8 Φεβρουαρίου, το ΣΗΜΑ φιλοξενεί τον συγγραφέα - ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό, επιστημονικό συνεργάτη και επισκέπτη καθηγητή στην Έδρα Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ιστορικού περιεχομένου με τίτλο «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία - καταναγκαστική εργασία - εργατική μετανάστευση».

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ανάγνωση ανέκδοτων ντοκουμέντων, αποσπάσματα ημερολογίων / σημειωμάτων Ελλήνων αιχμαλώτων, και με προβολή σχετικού φωτογραφικού υλικού, φωτίζοντας και ζωντανεύοντας σχετικά άγνωστες όσο και δραματικές πτυχές της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Βιβλία του Ι. Χανδρινού που έχουν εκδοθεί:

Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ

στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944 (2012)

Πόλεις σε πόλεμο (1939-1945). Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα

υπό γερμανική κατοχή (2018)

Όλη Νύχτα Εδώ. Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (2019)

Συναγωνιστές. Το ΕΑΜ και οι εβραίοι της Ελλάδας (2020)

 ΤΟ ΣΗΜΑ

τηλέφωνο: 2114008603

διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια

βρείτε το ΣΗΜΑ στο Facebook:

www.facebook.com/simaporeia.

και στο Instagram: sima_poreia

e-mail: [email protected]

(εδώ μπορείτε να ζητήσετε να λαμβάνετε

το πρόγραμμα εκδηλώσεών μας)

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία