Άρειος Πάγος: Στη σύνταξη δικαστές και εισαγγελείς, ανάμεσά τους και ο Ισίδωρος Ντογιάκος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μεγάλη νίκη για τα «κόκκινα δάνεια» στον Άρειο Πάγο - Ο τόκος θα υπολογίζεται στη δόση και όχι στο κεφάλαιο

Τέλος στην αυθαιρεσία των funds και των εταιρειών διαχείρισης βάζει η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δικαιώνοντας πανηγυρικά χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010).

Με μια απόφαση που λήφθηκε με την εντυπωσιακή πλειοψηφία 35 έναντι 12, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι ο υπολογισμός των τόκων πρέπει να γίνεται επί της μηνιαίας δόσης που έχει ορίσει το δικαστήριο και όχι επί του συνολικού υπολοίπου του δανείου.

Η κρίση αυτή αποτελεί «ανάσα» για περίπου 350.000 οφειλέτες, καθώς η πρακτική που επιδίωκαν οι τράπεζες και τα κοράκια των αγορών οδηγούσε σε υπερδιπλασιασμό των μηνιαίων καταβολών, καθιστώντας τις δικαστικές αποφάσεις ρύθμισης οφειλών πρακτικά ανεφάρμοστες.

Το χρονικό της δικαστικής μάχης: Η εισήγηση Πλαστήρα και το «ναι» της Αδειλίνη

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά από προδικαστικό ερώτημα του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων, το οποίο ζήτησε ξεκάθαρη ερμηνεία του άρθρου 9 παρ. 2 του νόμου Κατσέλη, λόγω αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων από κατώτερα δικαστήρια.

Στη διάσκεψη της Πέμπτης, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση του αντιπροέδρου Σωτήρη Πλαστήρα, ο οποίος είχε ταχθεί σθεναρά υπέρ των δανειοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της ίδιας θέσης είχε τοποθετηθεί και η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, τονίζοντας ότι η ερμηνεία των funds επιβάρυνε καταχρηστικά τους πολίτες που βρίσκονταν ήδη σε δεινή οικονομική θέση.

Τι υποστηρίζουν τα funds

Η σύγκρουση στην αίθουσα του δικαστηρίου ανέδειξε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις:

Οι εταιρείες διαχείρισης (funds) υποστήριζαν ότι ο τόκος πρέπει να «τρέχει» πάνω σε ολόκληρο το κεφάλαιο της οφειλής. Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι η δόση που όριζε ο Ειρηνοδίκης ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι τόκοι επί του συνολικού ποσού «κατάπιναν» την καταβολή του οφειλέτη.

Αντίθετα, οι δανειολήπτες υποστήριζαν ότι ο νόμος αποσκοπεί στην αποπληρωμή της ρυθμισμένης οφειλής μέσω τοκοχρεολυτικών δόσεων, όπου ο τόκος υπολογίζεται μόνο στη δόση. Αυτή η ερμηνεία διατηρεί τη δόση σε σταθερά και βιώσιμα επίπεδα.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να καθαρογραφεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο το διατακτικό της αποτελεί ήδη δεδικασμένο που δεσμεύει όλα τα δικαστήρια της χώρας, βάζοντας οριστικό τέλος στις ορέξεις των εισπρακτικών για παράλογες επιβαρύνσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρυστιανού, Πλακιάς
Τέμπη: Αιχμές Νίκου Πλακιά κατά Καρυστιανού με φόντο την πολιτική της κίνηση – «Άλλοι πετούν περιστέρια»
Η ανάρτηση Πλακιά για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για Καραμανλή και το «καρφί» για το νέο κόμμα
Τέμπη: Αιχμές Νίκου Πλακιά κατά Καρυστιανού με φόντο την πολιτική της κίνηση – «Άλλοι πετούν περιστέρια»