βιολαντα
Στη νυχτερινή βάρδια βρίσκονταν μόλις 13 εργαζόμενοι αντί για περίπου 30 – Η κοπή της πίτας ενδέχεται να απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία

Μια ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε φωτιά και εκτεταμένες καταστροφές σε μέρος των εγκαταστάσεων του εργοστασίου «Βιολάντα» έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Ήταν περίπου 4:00 τα ξημερώματα όταν η έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό, που τμήμα του παλιού, επιβλητικού κτιρίου κατέρρευσε, με το εργοστάσιο κυριολεκτικά να «κόβεται» στα δύο.

Η χαρά, το γέλιο, το φαγητό και τα αστεία μεταξύ των εργαζομένων λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, δεν προμήνυαν την τραγωδία. Οι εργαζόμενοι της «Βιολάντα» είχαν συγκεντρωθεί σε κέντρο διασκέδασης για την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας. Σε κλίμα αισιοδοξίας, οι ιδιοκτήτες μιλούσαν για την πορεία και τα σχέδια της επιχείρησης, ενώ οι υπάλληλοι γιόρταζαν και διασκέδαζαν.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η νύχτα θα κατέληγε σε μία από τις πιο βαριές εργατικές τραγωδίες των τελευταίων ετών.

Λιγότεροι εργαζόμενοι στη βάρδια λόγω της κοπής της πίτας
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Νίκος Σαλέπης μιλώντας στο Mega, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 είχε προηγηθεί η κοπή της πίτας της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό, στη νυχτερινή βάρδια βρίσκονταν μόλις 13 εργαζόμενοι, ενώ υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός θα έφτανε τους 30.

Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό, καθώς ενδεχομένως απέτρεψε έναν ακόμη μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων.

  • Μία αγνοούμενη – Τέσσερις νεκρές εργαζόμενες

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις εργαζόμενες, ενώ μία ακόμη γυναίκα παραμένει αγνοούμενη, με τις ελπίδες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες. Τρεις από τις εργαζόμενες βρέθηκαν απανθρακωμένες στο σημείο, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Πυροσβεστικής, ενώ ακόμη μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πέντε εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

  • Το σημείο της έκρηξης και τα πρώτα στοιχεία

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από το υπόγειο του εργοστασίου, όπου παρασκευάζονταν πτι-φουρ, προϊόντα βρώμης και δημητριακά. Οι εικόνες από το σημείο είναι ανατριχιαστικές: κατεστραμμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες οροφές και ένα κτίριο που έχει μετατραπεί σε ερείπια.

«Η πτέρυγα αυτή ήταν γραμμή παραγωγής και αποθήκες», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Τρικάλων, Ντίνος Μπάρδας, τονίζοντας πως το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια απλή φιάλη υγραερίου ή μικρή διαρροή.

Αυτόπτης μάρτυρας και εργαζόμενος στο εργοστάσιο δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχαν δεξαμενές υγραερίου, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα για τα ακριβή αίτια της έκρηξης. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται ουσίες όπως η αμμωνία και το προπάνιο.

Παρότι το εργοστάσιο βρίσκεται αρκετά έξω από τα Τρίκαλα, η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την πόλη, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων.

  • Έρευνες σε εξέλιξη – Σοκ στην τοπική κοινωνία

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και εμπειρογνώμονες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στο 6ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης, την ώρα που η τοπική κοινωνία –και ολόκληρη η χώρα– παραμένει παγωμένη από μια τραγωδία που ξεκίνησε μετά από μια γιορτή και κατέληξε σε βαρύ πένθος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράν
Ιράν: Αναφορές για επίθεση Ισραήλ - ΗΠΑ κοντά σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη (βίντεο)
Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις σε κεντρικά σημεία της ιρανικής πρωτεύουσας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση
Ιράν: Αναφορές για επίθεση Ισραήλ - ΗΠΑ κοντά σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη (βίντεο)
μετακι
Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Μαρούσι για την τρίτη συνεχή μετακίνηση της ίδιας αναπληρώτριας νηπιαγωγού
Στον αέρα το Ολοήμερο του 2ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου λόγω αιφνίδιας μετακίνησης νηπιαγωγού
Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Μαρούσι για την τρίτη συνεχή μετακίνηση της ίδιας αναπληρώτριας νηπιαγωγού