Τροχαια
Για μία ακόμη εβδομάδα, οι έλεγχοι παραμένουν εντατικοί, με στόχο όχι απλώς την τιμωρία, αλλά τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας γύρω από την οδική ασφάλεια.

Το διάστημα από τις 12 έως τις 18 Ιανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 15.261 τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Από αυτούς προέκυψαν 972 παραβάσεις σε οδηγούς δικύκλων, μεταξύ των οποίων 20 εργαζόμενοι στον κλάδο της διανομής, καθώς και 125 παραβάσεις σε επιβάτες. Παράλληλα, καταγράφηκαν 146 παραβάσεις σε οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι περιοχές με τα περισσότερα πρόστιμα

Για ακόμη μία φορά, στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η περιφέρεια Αττικής, όπου βεβαιώθηκαν 577 παραβάσεις. Ακολούθησαν:

Ιόνια Νησιά με 76 παραβάσεις

Κρήτη με 70 παραβάσεις

Νότιο Αιγαίο με 69 παραβάσεις

Δυτική Αττική με 65 παραβάσεις

Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι η μη χρήση κράνους εξακολουθεί να αποτελεί διαδεδομένη πρακτική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις αυστηρές ποινές.

Μηδενική ανοχή από τον νέο ΚΟΚ

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), το μήνυμα της Πολιτείας είναι ξεκάθαρο: καμία ανοχή στη μη χρήση κράνους. Οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά, με βασικό στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών και των θανατηφόρων τροχαίων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλου που δεν φορά κράνος.

Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που επιτρέπει σε επιβάτη να μετακινείται χωρίς κράνος.

Πρόστιμο 350 ευρώ για τον επιβάτη δικύκλου.

Πρόστιμο 30 ευρώ για τους οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές γίνονται ακόμη αυστηρότερες.

Εκστρατεία με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας

Σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας και στο πλαίσιο της δράσης "Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους", αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Ο.Ε.Π.Τ.Α. διενεργούν εκτεταμένους ελέγχους σε δίκυκλα, χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους επαγγελματίες διανομείς και στους εργοδότες τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρήση πιστοποιημένου κράνους εφαρμόζεται καθολικά.

Όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές, ο σκοπός της εκστρατείας δεν είναι η είσπραξη προστίμων, αλλά η εμπέδωση μιας πιο υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Γιατί το κράνος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση του νόμου, αλλά το πιο βασικό μέσο προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβεβλημένοι δίαυλοι με ΗΠΑ - Όχι αντιπαράθεση, αλλά συνεννόηση
«Όχι σε αντιπαράθεση, αλλά σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας» - Τι αποκαλύπτει η κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβεβλημένοι δίαυλοι με ΗΠΑ - Όχι αντιπαράθεση, αλλά συνεννόηση
Ελίζα Κονοφάγου
Ελίζα Κονοφάγου: Η Ελληνίδα καθηγήτρια του Columbia που μετατρέπει τους υπερήχους σε όπλο ζωής
Από το Columbia στο ΕΜΠ: Η διεθνούς φήμης καθηγήτρια παρουσιάζει την επανάσταση των εστιασμένων υπερήχων – Πώς μια φορητή συσκευή υπόσχεται να...
Ελίζα Κονοφάγου: Η Ελληνίδα καθηγήτρια του Columbia που μετατρέπει τους υπερήχους σε όπλο ζωής