Chat GPT
Πτώση έως 30% στα κλικ προς ειδησεογραφικά sites μέσα σε έναν χρόνο – Τα ΜΜΕ στρέφονται σε συνδρομές, YouTube και TikTok για να επιβιώσουν

Οι περιλήψεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη στα αποτελέσματα αναζήτησης αλλάζουν ριζικά το τοπίο της ενημέρωσης, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στην επισκεψιμότητα των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και αναγκάζοντας τα ΜΜΕ παγκοσμίως να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, η επισκεψιμότητα από μηχανές αναζήτησης προς ενημερωτικά μέσα έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην εμφάνιση AI περιλήψεων και chatbots που απαντούν απευθείας στα ερωτήματα των χρηστών, χωρίς να απαιτείται κλικ σε ειδησεογραφικά άρθρα.

Τα στοιχεία προέρχονται από νέα έκθεση του Reuters Institute for the Study of Journalism, η οποία βασίστηκε στις απόψεις 280 ανώτερων στελεχών ΜΜΕ από 51 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα διευθυντικά στελέχη εκτιμούν ότι οι παραπομπές από μηχανές αναζήτησης θα μειωθούν συνολικά κατά 43% μέσα στην επόμενη τριετία.

Ήδη, όπως καταγράφεται στην έκθεση, η Google Search έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της επισκεψιμότητας που κατευθυνόταν σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους παγκοσμίως, με τη μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα βασίζονται σε ανάλυση περισσότερων από 2.500 ειδησεογραφικών sites από την εταιρεία Chartbeat.

Ιδιαίτερα ευάλωτο εμφανίζεται το περιεχόμενο lifestyle, διασημοτήτων και ταξιδιών, ενώ τα μέσα που προσφέρουν ζωντανή κάλυψη, επικαιρότητα και breaking news φαίνεται προς το παρόν να αντέχουν περισσότερο απέναντι στις AI περιλήψεις. Οι λεγόμενες «AI Overviews» της Google εμφανίζονται ήδη στην κορυφή περίπου του 10% των αναζητήσεων στις ΗΠΑ, με ταχύτατη επέκταση και σε άλλες αγορές.

Αν και οι παραπομπές από εργαλεία όπως το ChatGPT παρουσιάζουν μικρή αύξηση, η έκθεση τις χαρακτηρίζει «στατιστικά αμελητέες» σε σύγκριση με τις απώλειες από την παραδοσιακή αναζήτηση.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου, Νικ Νιούμαν, σημειώνει ότι «η εποχή της επισκεψιμότητας» για τους ψηφιακούς εκδότες φτάνει στο τέλος της. Όπως επισημαίνει, τα AI chatbots προσφέρουν έναν εύκολο και άμεσο τρόπο πρόσβασης στην πληροφορία, γεγονός που κινδυνεύει να αφήσει στο περιθώριο τα ειδησεογραφικά brands και τους δημοσιογράφους. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ότι η αξιόπιστη ενημέρωση, η εις βάθος ανάλυση και η ανθρώπινη αφήγηση παραμένουν αναντικατάστατες, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας.

Πού στρέφονται πλέον τα ΜΜΕ

Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέσα ενημέρωσης απομακρύνονται από τη λογική των μαζικών clicks και επενδύουν όλο και περισσότερο σε συνδρομητικά μοντέλα, επιδιώκοντας άμεση και σταθερή σχέση με το κοινό τους.

Παράλληλα, καταγράφεται έντονη στροφή προς πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok, όπου κυριαρχεί το σύντομο βίντεο και το ηχητικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις στους τέσσερις επικεφαλής ΜΜΕ δηλώνουν ότι το 2026 θα προσπαθήσουν να κάνουν τους δημοσιογράφους τους να λειτουργούν περισσότερο ως creators, ενώ ένας στους δύο σχεδιάζει συνεργασίες με influencers για τη διανομή περιεχομένου.

Η τάση αυτή επεκτείνεται ακόμη και στον πολιτικό χώρο, με κυβερνήσεις – όπως η βρετανική – να αναζητούν απευθείας πρόσβαση στη Γενιά Z, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά μέσα και αξιοποιώντας influencers και κοινωνικά δίκτυα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δίκη για τα Τέμπη
Ένταση και διακοπή στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - Παρενέβη η αστυνομία
Αντιπαράθεση στην αίθουσα ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων και πρόσωπα της υπεράσπισης – Παρενέβη η αστυνομία
Ένταση και διακοπή στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - Παρενέβη η αστυνομία
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα του φαρμάκου: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τη νέα Ακαδημία
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Ακαδημία Επαγγελματικής Κατάρτισης Φαρμάκου στην Τρίπολη
Επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα του φαρμάκου: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τη νέα Ακαδημία
Δικαστήρια
Καταδικαστική απόφαση για 43χρονο ηθοποιό και σκηνοθέτη – Ποινή 4 ετών με αναστολή
Ένοχος με οριακή πλειοψηφία για βιασμό και απόπειρα βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απόφαση του δικαστηρίου
Καταδικαστική απόφαση για 43χρονο ηθοποιό και σκηνοθέτη – Ποινή 4 ετών με αναστολή