Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 2025 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,5% στο εννεάμηνο, με τα παλαιά ακίνητα να σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο (7,7%) από τα νέα (7,3%). Παρά τις αυξήσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρέμεινε ισχυρό.
Ποιοι αγοράζουν ελληνικά ακίνητα
Η πλειονότητα των ξένων επενδυτών που αγοράζουν οικιστικά ακίνητα στην Ελλάδα είναι ηλικίας 41–60 ετών. Περίπου οι μισοί βλέπουν τη χώρα όχι μόνο ως επενδυτικό προορισμό αλλά και ως πιθανό τόπο μόνιμης ή μακροχρόνιας εγκατάστασης.
Η έρευνα της RE/MAX Ελλάς δείχνει ότι οι Ισραηλινοί αποτελούν τους πιο ενεργούς ξένους αγοραστές στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακολουθούμενοι από Τούρκους, Λιβανέζους, Κινέζους και Ουκρανούς. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η γερμανική αγορά ακινήτων έχει έντονη παρουσία, με σημαντική ζήτηση και από Βούλγαρους και Γάλλους.
Σχεδόν το 90% των ξένων αγοραστών χρησιμοποίησε ίδια κεφάλαια για τις αγορές τους, διευκολύνοντας ταχύτερη ολοκλήρωση των συναλλαγών. Το 57% αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης, ενώ το 18% δηλώνει θετικό σε μια τέτοια προοπτική.
Επαγγελματικά ακίνητα: Ανοδικές τάσεις και υψηλή ζήτηση
Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων κινήθηκε ανοδικά από το 2019 έως το 2025, με έμφαση στα γραφεία και καταστήματα. Στην Αττική, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε σημαντικά, με κορυφαίες αυξήσεις στον Πειραιά (+62,1%), τα προάστια του Πειραιά (+57,9%) και τα βόρεια προάστια (+51,8%).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2025, τα επτά στα δέκα επαγγελματικά ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν γραφεία, ενώ τα καταστήματα αντιστοιχούσαν στο 11,5% και οι ειδικές οικιστικές χρήσεις στο 8,5%. Παράλληλα, και οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν, με τις μεγαλύτερες εντοπισμένες στα προάστια του Πειραιά και τον ίδιο τον Πειραιά.
Προοπτικές για το 2026
Οι εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές, με διατήρηση της υψηλής ζήτησης και των αυξημένων τιμών. Την τάση ενισχύουν η συνεχής άνοδος των οικοδομικών υλικών, που επηρεάζει τις τιμές νεόδμητων και ανακαινιζόμενων ακινήτων, αλλά και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα που σημειώθηκε το 2025.
Η Ελλάδα παραμένει, έτσι, ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου για επενδύσεις σε οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα, προσελκύοντας επενδυτές τόσο για εξοχικές κατοικίες όσο και για μόνιμη εγκατάσταση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;
Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας
Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας