τεμπη
Ιδιαίτερο βάρος είχε η κίνηση των αγροτών να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών, μια ενέργεια με ισχυρό φορτίο τόσο συγκοινωνιακό όσο και συμβολικό. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ωστόσο, με απόφαση της αστυνομίας διακόπηκε προσωρινά και η κυκλοφορία των ΙΧ, για λόγους ασφάλειας

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εισέρχονται σε νέα φάση, με τους παραγωγούς σε όλη τη χώρα να εντείνουν τις δράσεις τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα πίεσης προς την Πολιτεία. Αποκλεισμοί κομβικών οδικών σημείων, τελωνείων και συμβολικές ενέργειες συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών, ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών ενόψει των Χριστουγέννων.

Ιδιαίτερο βάρος είχε η κίνηση των αγροτών να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών, μια ενέργεια με ισχυρό φορτίο τόσο συγκοινωνιακό όσο και συμβολικό. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ωστόσο, με απόφαση της αστυνομίας διακόπηκε προσωρινά και η κυκλοφορία των ΙΧ, για λόγους ασφάλειας.

Μετά το πέρας της δράσης, οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αποτίοντας φόρο τιμής και συνδέοντας τον αγώνα τους με τη συλλογική μνήμη.

Παρά τη δυναμική παρουσία τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μετακινήσεων των πολιτών. Από τις 23 Δεκεμβρίου, και κατόπιν συνεννόησης με την Τροχαία, προγραμματίζεται αναδιάταξη των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί ότι κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων τα μπλόκα θα ανοίγουν για ΙΧ και λεωφορεία, ενώ τα φορτηγά θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τη διέλευση.

Στη δυτική Θεσσαλία, οι αγρότες διαμηνύουν ότι παραμένουν στα μπλόκα του Ε65, ενισχύοντας καθημερινά τη παρουσία τους με νέα αγροτικά μηχανήματα. Στην Καρδίτσα, αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτή μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία, καταγράφονται 24ωροι αποκλεισμοί σε κομβικά σημεία της Εγνατίας Οδού, με έμφαση στον περιορισμό της διέλευσης φορτηγών, ενώ εξετάζεται ευελιξία εφόσον προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

Ιδιαίτερη ένταση καταγράφεται και στα τελωνεία των βόρειων συνόρων, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς. Σημεία όπως η Εξοχή, ο Προμαχώνας, οι Ευζώνοι και η Νίκη επηρεάζονται κυρίως ως προς τη διέλευση φορτηγών, με διαφορετικά χρονικά πλαίσια αποκλεισμών ανά περιοχή.

Οι αγρότες σε Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα διατηρούν ενεργά τα μπλόκα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως ότου υπάρξουν απαντήσεις στα αιτήματά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγονται συμβολικές δράσεις, όπως η διανομή αγροτικών προϊόντων στους διερχόμενους οδηγούς, ενισχύοντας το κοινωνικό μήνυμα των κινητοποιήσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση και εκτροπή της κυκλοφορίας είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις αποκλεισμών, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όπως επισημαίνεται, η παρουσία τρακτέρ και πεζών σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας δημιουργεί αντικειμενικά επικίνδυνες συνθήκες, ανεξαρτήτως προθέσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει τεκμηριωμένης εκτίμησης κινδύνου, με στόχο την ασφάλεια τόσο των οδηγών όσο και των ίδιων των διαμαρτυρόμενων αγροτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί
Σφοδρή αντίδραση εκπαιδευτικών στο Μαρούσι: «Κάλυψη όλων των κενών τώρα – Όχι σε συγχωνεύσεις και μετακινήσεις»
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου καταγγέλλει αντιπαιδαγωγικές πρακτικές του ΥΠΑΙΘΑ και της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας,...
Σφοδρή αντίδραση εκπαιδευτικών στο Μαρούσι: «Κάλυψη όλων των κενών τώρα – Όχι σε συγχωνεύσεις και μετακινήσεις»
Γιάννη Παναγόπουλου
Πολυτελής βίλα του προέδρου της ΓΣΕΕ στην Αρκαδία στο μικροσκόπιο των Αρχών
Οικονομική έρευνα για την περιουσία του Γιάννης Παναγόπουλος – Δέσμευση λογαριασμών και υπόνοιες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ
Πολυτελής βίλα του προέδρου της ΓΣΕΕ στην Αρκαδία στο μικροσκόπιο των Αρχών
εκαβ
Τραγωδία στη Χίο: Στο Νοσοκομείο Παίδων έξι παιδιά – Με πολλαπλά κατάγματα τα πέντε
Αεροδιακομιδή ανήλικων μεταναστών στην Αθήνα υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ – Συνεχίζονται οι έρευνες για το ναυάγιο με τους 15 νεκρούς
Τραγωδία στη Χίο: Στο Νοσοκομείο Παίδων έξι παιδιά – Με πολλαπλά κατάγματα τα πέντε
τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Κέρκυρα: Κάλεσμα για μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στα Πειραματικά σχολεία
Φορείς, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στην Παλιά Νομαρχία, ζητώντας να μην κλείσουν τα σχολεία της γειτονιάς
Κέρκυρα: Κάλεσμα για μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στα Πειραματικά σχολεία