paidi arrosto koronoios gripi
Andrea Piacquadio /Pexels
Ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, πίεση στα συστήματα υγείας – Ποιες ομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, καθώς η φετινή περίοδος της γρίπης ξεκίνησε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από άλλες χρονιές. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εορτών, όταν οι κοινωνικές επαφές, τα ταξίδια και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση του στελέχους Α(H3N2) και ειδικότερα του υποκλάδου Κ, ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται ταχύτερα. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί βαρύτερη νόσηση στον γενικό πληθυσμό, η μεγάλη του διασπορά αυξάνει σημαντικά την πίεση στα συστήματα υγείας.

Παιδιά και ηλικιωμένοι στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το συγκεκριμένο στέλεχος αντιπροσωπεύει έως και το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη. Η κυκλοφορία του είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος των νοσηλειών σε άτομα άνω των 65 ετών και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δοκιμάζεται έντονα από τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών. Χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά, με τις εισαγωγές να αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Οι βρετανικές αρχές μιλούν για ένα από τα πιο δύσκολα χειμερινά κύματα των τελευταίων ετών, καθώς η γρίπη «συμβαδίζει» με άλλους αναπνευστικούς ιούς, προκαλώντας καθυστερήσεις στα επείγοντα και έλλειψη κλινών. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ως προειδοποίηση και για την Ελλάδα.

Τι φοβούνται οι ειδικοί τις γιορτές

Η Ελλάδα μπαίνει στην «καρδιά» του χειμώνα με τον υποκλάδο Κ του ιού να έχει ήδη ανιχνευτεί στη χώρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί έξαρση κρουσμάτων, καθώς οι γιορτές ευνοούν τη μετάδοση μέσω στενών επαφών, ταξιδιών και παραμονής σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

  • άτομα άνω των 60 ετών,
  • ασθενείς με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια,
  • ανοσοκατεσταλμένοι,
  • έγκυες γυναίκες,
  • παιδιά έως 5 ετών.

Για τις ομάδες αυτές, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και ανάγκη νοσηλείας.

Το «όπλο» της πρόληψης

Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο μέτρο προστασίας, ακόμη κι αν γίνει αργότερα μέσα στη σεζόν. Στη χώρα μας διατίθεται δωρεάν εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων ενισχυμένων εμβολίων για ηλικιωμένους και ρινικού εμβολίου για παιδιά.

Παράλληλα, βασικά μέτρα όπως η συχνή υγιεινή των χεριών, ο καλός αερισμός, η χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού και η παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά. Σε άτομα υψηλού κινδύνου, η έγκαιρη ιατρική συμβουλή και η άμεση έναρξη αντιϊκής αγωγής είναι καθοριστικής σημασίας.

Όπως τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου, «η φετινή έξαρση υπενθυμίζει ότι η γρίπη παραμένει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία». Και σε μια περίοδο γιορτινής χαλάρωσης, η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί το πιο πολύτιμο δώρο για όλους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil_foto_education.jpg
Καταγγελία εκπαιδευτικού για συγκρότηση Δ.Σ στη Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και αποκλεισμό μέλους
Σύγκρουση για την κατάρτιση νέου Δ.Σ. και αποκλεισμό μέλους από την ομάδα επικοινωνίας
Καταγγελία εκπαιδευτικού για συγκρότηση Δ.Σ στη Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και αποκλεισμό μέλους
λεφτ
Έρχονται οι μεγάλοι μισθοί των εορτών: Πληρωμές σε 1,75 εκατομμύρια δικαιούχους
Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για συνταξιούχους, ανέργους και δικαιούχους εφάπαξ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Έρχονται οι μεγάλοι μισθοί των εορτών: Πληρωμές σε 1,75 εκατομμύρια δικαιούχους
Δημόσια εκπαίδευση
Σε κρίσιμη καμπή οι εκπαιδευτικοί: Πρόταση αγώνα και συμμετοχής για την ΕΛΜΕ Λάρισας
Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών θέτει στο επίκεντρο τη ζωή, την εργασία και τη συλλογική δράση απέναντι στη φτώχεια, τον πόλεμο και τη...
Σε κρίσιμη καμπή οι εκπαιδευτικοί: Πρόταση αγώνα και συμμετοχής για την ΕΛΜΕ Λάρισας