Με άρωμα παράδοσης και γεύση που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις, οι δίπλες κρατούν σταθερά τη θέση τους ανάμεσα στα πιο εμβληματικά ελληνικά γλυκά. Παρούσες σε γάμους, γιορτές και εορταστικά τραπέζια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις θεωρούν ανώτερες ακόμη και από τα κλασικά μελομακάρονα.
Το μυστικό τους κρύβεται στην απλότητα και στην τεχνική: ένα εξαιρετικά λεπτό φύλλο ζύμης που βυθίζεται στο καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσει τραγανή υφή και χρυσαφένιο χρώμα. Ακολουθεί το πλούσιο μέλι που τις «αγκαλιάζει», ενώ τα καρύδια και η κανέλα ολοκληρώνουν το γλυκό, χαρίζοντας ένταση αρωμάτων και γεύση που δύσκολα ξεχνιέται. Οι δίπλες δεν είναι απλώς ένα γλύκισμα· είναι κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.
Συνταγή για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό , το λεμόνι και την κανέλα και βάζουμε να βράσει, απ’ την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά και βγάζουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Η εύκολη συνταγή για τις δίπλες
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα αυγά, το γάλα ,το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα, στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια ζύμη πλάθοντας συνεχώς.
Βάζουμε στον πάγκο μας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ζυμάρια, τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτάκια να ξεκουραστούν.
Βάζουμε στον πάγκο μας αλεύρι βάζουμε την ζύμη και ρίχνουμε και από πάνω αλεύρι και ανοίγουμε την ζύμη λεπτή, ξεκινήστε με χοντρό πλάστη και στη συνέχεια με τον λεπτό πλάστη. Κάντε λεπτό φύλλο για να βγούνε τραγανές. Κόβουμε σε χοντρές λωρίδες.
Σε ενα τηγάνι προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο ηλιέλαιο.
Τυλίγουμε με ένα πιρούνι την κάθε δίπλα απαλά και όχι σφιχτά.
Τηγανίζουμε σε καλά ζεστό λάδι, μέτρια φωτιά και βάζουμε σιγά σιγά τις δίπλες, αργό ψήσιμο μην το βιαστείτε, με 2 πιρούνι βοηθάει στο τηγάνισμα.
Τις βγάζουμε όταν πάρουν χρώμα, στραγγίζουμε και βάζουμε σε ένα ταψί με χαρτοπετσέτες.
Η τις βουτάτε σ με τη μια στο κρύο σιρόπι όπως ειναι καυτές ή τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βουτάμε στο καυτό σιρόπι σε 20-30 δευτερόλεπτα και στις 2 εκδοχές.
Για το σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με καρύδια και αν θέλετε προσθέστε και έξτρα μέλι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση