γαλοπουλα
Ζουμερή, αρωματική και γεμάτη γεύση, γίνεται το επίκεντρο της γιορτής όταν συνδυάζεται με σωστή μαρινάδα και πλούσια γέμιση.

Υλικά:

4 λίτρα νερό

2 λεμόνια κομμένα στη μέση

1 φύλλο δάφνης

1 μάτσο μαϊντανός

2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι

5 κουτ. σούπας μέλι

200 γρ. χοντρό αλάτι

8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

4 κουτ. σούπας κόκκοι μαύρου πιπεριού

1 γαλοπούλα περίπου 2,5 κιλά

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα

7–8 κλωναράκια θυμάρι

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

250 γρ. μαλακωμένο βούτυρο

Για τη γέμιση:

150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα

100 γρ. βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα

100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα

150 γρ. βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)

500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο

100 ml νερό

Αλάτι, πιπέρι

1 πράσινο μήλο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε και σουρώνουμε το υγρό σε βαθύ σκεύος.

Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει εντελώς και βυθίζουμε μέσα τη γαλοπούλα για 2 έως 2,5 ώρες. Μετά την αφαιρούμε και τη σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Αν έχουμε χρόνο, την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για να στεγνώσει η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή στο ψήσιμο.

Σε μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με μαϊντανό, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά την πέτσα από το κρέας και απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια κάτω από αυτήν.

Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και τοποθετούμε μέσα το μήλο και το κρεμμύδι. Δένουμε τα πόδια με σπάγκο μαγειρικής.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε σχάρα και από κάτω ένα ταψί με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 2,5 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το σκέπασμα για να ροδίσει καλά.

Η γέμιση:

Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι και λιώνουμε το μισό βούτυρο. Σοτάρουμε κρεμμύδια, σκόρδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να καραμελώσουν απαλά. Προσθέτουμε το ψωμί και το αφήνουμε να πάρει χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τη γέμιση ζεστή δίπλα στη γαλοπούλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Τροχαίο τα ξημερώματα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου στη 1:00 τα ξημερώματα, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε – κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες – με...
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Τροχαίο τα ξημερώματα
syntaxeis_3_17.jpg
Ασύλληπτο! Χάνονται τα χρόνια εργασίας στο δημόσιο μετά τη σύνταξη!
Η απόφαση καταργεί την αυτόματη προσμέτρηση της απασχόλησης ως συντάξιμου χρόνου — εκτός αν υπάρξει αναστολή σύνταξης ή επιστροφή ποσών. Ποιοι...
Ασύλληπτο! Χάνονται τα χρόνια εργασίας στο δημόσιο μετά τη σύνταξη!