ύπνος
Επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η μη χρήση CPAP σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου

Μια μεγάλη και μακροχρόνια μελέτη, δημοσιευμένη στο JAMA Neurology, φέρνει στο φως μια ανησυχητική συσχέτιση: η αποφρακτική υπνική άπνοια που μένει χωρίς θεραπεία μπορεί, με την πάροδο των ετών, να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Πάρκινσον.

Η υπνική άπνοια αποτελεί συχνή διαταραχή του ύπνου, κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται επαναλαμβανόμενα μέσα στη νύχτα, στερώντας από τον οργανισμό το απαραίτητο οξυγόνο. Στη νέα έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (OHSU) και το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων Πόρτλαντ ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 11 εκατομμυρίων βετεράνων που παρακολουθήθηκαν από το 1999 έως το 2022.

Τα ευρήματα ήταν σαφή: η μη θεραπευμένη υπνική άπνοια συσχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και η υπέρταση, όσοι δεν χρησιμοποιούσαν τη μηχανή CPAP –τη βασική θεραπεία για την άπνοια– είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν Πάρκινσον σε σχέση με όσους την ακολουθούσαν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Λι Νέιλσον, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο OHSU, εξηγεί τον πιθανό μηχανισμό:

«Όταν η αναπνοή σταματά και το οξυγόνο δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, οι νευρώνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αν αυτό επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ για χρόνια, τότε η χρήση CPAP μπορεί να είναι καθοριστική, καθώς φαίνεται να ενισχύει την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου απέναντι σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πυροσβεστική Ακαδημία
Πυροσβεστική Ακαδημία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ανωτατοποιείται σε ΑΕΙ
Ριζική αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος - «Πράσινο φως» για 260 εισακτέους το 2026 μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων
Πυροσβεστική Ακαδημία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ανωτατοποιείται σε ΑΕΙ
βιολαντα
Ολοκληρώθηκε νέα έρευνα στη «Βιολάντα»: Στο μικροσκόπιο ευθύνες και παραλείψεις
Παρατυπίες σε δεξαμενές και συστήματα ασφαλείας - Συνεχιζόμενη συλλογή στοιχείων από το σημείο της έκρηξης
Ολοκληρώθηκε νέα έρευνα στη «Βιολάντα»: Στο μικροσκόπιο ευθύνες και παραλείψεις
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Στην Καστοριά αύριο η Σοφία Ζαχαράκη - Ο λόγος της επίσκεψης
Συναντήσεις με Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και «αυτοψία» σε σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα της Υπουργού Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Στην Καστοριά αύριο η Σοφία Ζαχαράκη - Ο λόγος της επίσκεψης