Thumbnail
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του οφέλη και το έντονο άρωμά του.

Οφέλη για τον οργανισμό

Το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από ιούς και λοιμώξεις. Κάθε σκελίδα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών C και B6, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο και σελήνιο, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών, στη σύνθεση κολλαγόνου και στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η αλλισίνη, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Αλέξα Μουλάνε, έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, ενώ συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Ιστορικό και κατανάλωση

Το σκόρδο καλλιεργείται εδώ και περίπου 6.000 χρόνια, με προέλευση από την Κεντρική Ασία. Έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για τη γεύση του όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Αν και πολλοί θεωρούν ότι τρώγοντας ωμό σκόρδο κατά τη διάρκεια κρυολογήματος προστατεύονται από ιούς, η Μουλάνε διευκρινίζει ότι η συνολική διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, είναι αυτή που υποστηρίζει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρενέργειες και προσοχή

Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου, κυρίως ωμού, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι, φούσκωμα, κακή αναπνοή ή ακόμη και εντονότερες ενοχλήσεις σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η Μουλάνε προτείνει μέτρο και προσοχή για όσους παίρνουν φάρμακα, ειδικά αντιπηκτικά, καθώς το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη δράση τους.

Βέλτιστες πρακτικές για χρήση

Για μέγιστη αξιοποίηση των αντιοξειδωτικών και της αλλισίνης, καλό είναι να αφήνετε το σκόρδο 15 λεπτά μετά το κόψιμο ή το σπάσιμο πριν το προσθέσετε στο μαγείρεμα. Η παρουσία υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η συνδυαστική χρήση με ντομάτες, πιπεριές, λεμόνι ή κρεμμύδι ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση και κάνει το γεύμα πιο ευεργετικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σύνταξη
Προσωπική διαφορά: Η κατάργησή της φέρνει αυξήσεις 2,4% σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους - Παραδείγματα
Τι αλλάζει από φέτος με την προσωπική διαφορά, ποιοι μπαίνουν στον κύκλο των αυξήσεων και πόσα χρήματα θα δουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι
Προσωπική διαφορά: Η κατάργησή της φέρνει αυξήσεις 2,4% σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους - Παραδείγματα