epanastasi
Ο Καραϊσκάκης μπαίνει στην Αράχωβα – Οι Οθωμανοί αποδεκατίζονται από τους Έλληνες και τη χιονοθύελλα

Η Αράχωβα έγινε το επίκεντρο της επανάστασης όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μπήκε στην πόλη, θέτοντας υπό ασφυκτική πολιορκία τις θέσεις των Οθωμανών. Ο Μουστάμπεης και οι άνδρες του βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που εξελισσόταν δραματικά εναντίον τους.

Από τις 17 Νοεμβρίου, ο Καραϊσκάκης είχε στρατοπεδεύσει στο Δίστομο, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των Τούρκων και προβλέποντας πιθανή εισβολή στην Αράχωβα. Η προνοητικότητά του απέτρεψε την τουρκική κατάληψη: προτού οι Οθωμανοί φτάσουν, οι Έλληνες είχαν ήδη ταμπουρωθεί στην πόλη, ενώ οι εχθρικές δυνάμεις καταλάμβαναν τα υψώματα γύρω της.

Οι Οθωμανοί, περίπου 2.200 στρατιώτες, επιχείρησαν επιθέσεις, αλλά όχι μόνο απέτυχαν να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, αντιμετωπίζοντας και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο Μουστάμπεης, παρακολουθώντας από ύψωμα, δέχθηκε επίθεση από τα νώτα και σώθηκε από θαύμα. Το χιόνι που έπεφτε επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη θέση τους, ενώ οι Έλληνες είχαν καταφύγει σε ζεστασιά και προμήθειες.

Σε μια προσπάθεια συνθηκολόγησης, ο Μουστάμπεης ζήτησε να αποχωρήσει με τα ζώα και τις αποσκευές τους, αλλά ο Καραϊσκάκης όρισε αυστηρότερους όρους: οπλισμός και εγκατάλειψη της Άμφισσας και της Λιβαδειάς. Οι Τουρκαλβανοί απέρριψαν τις απαιτήσεις και στις 24 Νοεμβρίου διέταξαν έξοδο εν μέσω χιονοθύελλας. Η μοίρα τους ήταν μοιραία: από τους 2.200, μόλις 200 κατάφεραν να σωθούν. Οι Έλληνες είχαν ελάχιστες απώλειες: 4 νεκρούς και 9 τραυματίες.

Η νίκη στην Αράχωβα διατήρησε ζωντανή τη φλόγα της Επανάστασης στη Ρούμελη και ενίσχυσε το ηθικό των πολιορκημένων στην Ακρόπολη της Αθήνας, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και το στρατηγικό πνεύμα του Καραϊσκάκη.

Σαν σήμερα, άλλα σημαντικά γεγονότα

  • 1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος εκδίδει το «Η καταγωγή των ειδών».

  • 1963: Η δολοφονία του προέδρου Κένεντι από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

  • 1974: Ανακαλύπτεται μια γυναίκα ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών που προσφέρει πληροφορίες για τη ζωή της εποχής.

  • 1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανταλλάσσει έξι Ισραηλινούς κρατουμένους με 4.500 Παλαιστίνιους.

  • 1991: Πεθαίνει ο Φρέντι Μέρκιουρι, η χαρισματική φωνή των Queen.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπρας
«Πυρά» Τάιλερ κατά Τσίπρα για την «Ιθάκη»: «Μην χρησιμοποιείς το όνομά μου για διαφήμιση»
Την αντίδραση του Τάιλερ Μακμπέθ προκάλεσε απόσπασμα του βιβλίου Τσίπρα
«Πυρά» Τάιλερ κατά Τσίπρα για την «Ιθάκη»: «Μην χρησιμοποιείς το όνομά μου για διαφήμιση»
tsipras-mitsotakis.jpg
Τσίπρας: Τι είπαν μετά τις εκλογές του 2019 με τον Μητσοτάκη - «Δεν πίστευε ότι θα αντέξω τόσο»
Η κουβέντα επικεντρώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι περίμενε τη δική του νίκη, αλλά όχι την επιμονή του Τσίπρα
Τσίπρας: Τι είπαν μετά τις εκλογές του 2019 με τον Μητσοτάκη - «Δεν πίστευε ότι θα αντέξω τόσο»