sklirinsi
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες του Harvard

Η σκέψη ότι μπορεί να έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι τρομακτική. Υπάρχουν περισσότερα από 21.000 άτομα στην Ελλάδα που έχουν την πάθηση (συν, ότι ο επιπολασμός της αυξάνεται παγκοσμίως).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν εξάρσεις, όπου εμφανίζεται αυτή η βλάβη και νέα ή επιδεινωμένα συμπτώματα, ακολουθούμενη από μια περίοδο σταθεροποίησης.

Αυτό είναι τρομακτικό, όπως και το γεγονός ότι ορισμένα συμπτώματα που ακούτε, όπως κόπωση ή ζάλη, φαίνονται αρκετά ασαφή. Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε πρέπει να ανησυχείτε και πότε όχι; Και τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας; Επιστήμονες από το Χάρβαρντ δίνουν τα τρία προειδοποιητικά σημάδια για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποια είναι τα πρώιμα πιθανά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που πρέπει να γνωρίζετε

Εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μην πανικοβληθείτε.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μια κοινή διάγνωση, επομένως, ακόμα κι αν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το πιθανότερο είναι ότι προκαλούνται από κάτι άλλο.

Αν και υπάρχουν πολλά μη ειδικά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχουν τρία πρώιμα σημάδια πιο συγκεκριμένα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

 • Θολή όραση και πόνος στις κινήσεις των ματιών, συνήθως μόνο στο ένα μάτι και σαφώς διαφορετικός πόνος από τις ημικρανίες.
 • Πόνος σαν ηλεκτροπληξία που κινείται προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη όταν λυγίζετε τον λαιμό.
 • Μειωμένη αίσθηση ή μούδιασμα στα άκρα, αδυναμία στα άκρα και πιθανώς δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να προκληθούν και από άλλα πράγματα, όπως ένας τραυματισμός στα μάτια ή ένας τραυματισμός του δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν λιγότερο από 24 ώρες, πιθανότατα δεν είναι από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Άλλα σημάδια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση
 • Ζάλη
 • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος
 • Ίλιγγος ή διπλή όραση
 • Μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα
 • Ζητήματα ισορροπίας ή συντονισμού
 • Αστάθεια ή άλλη δυσκολία στο περπάτημα
 • Ακράτεια ή προβλήματα εντέρου
 • Δυσκολία με τη σεξουαλική λειτουργία
 • Γνωστικά ή προβλήματα διάθεσης, όπως η κατάθλιψη
 • Μυϊκή δυσκαμψία ή σπασμοί

Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν αφορά μόνο τα συμπτώματα, αλλά εξαρτάται από το πώς παρουσιάζονται, το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο μιας πιο ενδελεχούς εξέτασης.

Στην Ελλάδα πάσχουν πάνω από 21.000 άτομα αλλά το ευρύ κοινό ακόμη δεν έχει αρκετές γνώσεις γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να στιγματίζονται. Υπάρχει ακόμη η αντίληψη πως η νόσος οδηγεί γρήγορα σε καθολική αναπηρία και αυτό έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Η αλήθεια είναι πως η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με κατάλληλη άσκηση και διατροφή, οι συνεδρίες αποκατάστασης και η ψυχολογική υποστήριξη βοηθούν τους πάσχοντες να διατηρούν ένα πολύ καλό επίπεδο υγείας και ζωής.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Τι θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

old-teacher
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet  δίνεται η δυνατότητα να κάνετε λήψη άμεσα της μηνιαίας βεβαίωσης αποδοχών
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"
Το βιβλίο της Ελένης Νικολαϊδου "Καλή πατρίδα, σύντροφε!" (από τις εκδόσεις Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με πρόλογο-εισαγωγή του Προκόπη Παπαστράτη)...
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"