Asanser
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά υπερχρεώσεις και πιθανή δημιουργία καρτέλ στον κλάδο συντήρησης και αναβάθμισης ανελκυστήρων-Πόσο κοστίζουν οι εργασίες και μέχρι πότε ισχύει η απογραφή

Με υπερχρεώσεις και υπόνοιες δημιουργίας καρτέλ φαίνεται πως συνοδεύεται η διαδικασία απογραφής, συντήρησης και αναβάθμισης των ανελκυστήρων, την οποία έχουν δρομολογήσει τα συναρμόδια υπουργεία.

Ενώ η Πολιτεία έδωσε παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2025 για την εγγραφή όλων των ασανσέρ στο ειδικό Μητρώο, ορισμένοι επαγγελματίες φέρονται να εκμεταλλεύονται την αγωνία των καταναλωτών, ζητώντας υπέρογκα ποσά.

Υπόνοιες για καρτέλ και πιέσεις σε ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγράφονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και πιθανής εναρμονισμένης πρακτικής σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγγέλλεται ότι ασκούνται πιέσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων να αποδεχθούν «φουσκωμένες» προσφορές, με την απειλή προστίμων λόγω της προθεσμίας συμμόρφωσης.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήδη έχει απευθύνει συστάσεις και καλεί σε ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, υπενθυμίζοντας παράλληλα το Πρόγραμμα Επιείκειας, που δίνει δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αποφύγουν βαριές κυρώσεις εφόσον συνεργαστούν και αποκαλύψουν στοιχεία για τη δημιουργία καρτέλ.

Το κόστος των αναβαθμίσεων

Η απλή συντήρηση ενός ανελκυστήρα κυμαίνεται περίπου στα 200 ευρώ, ωστόσο οι εργασίες εκσυγχρονισμού –ειδικά σε παλιές πολυκατοικίες– μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 8.000 ευρώ. Το υψηλό κόστος είναι και ο λόγος που κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν να στήσουν «πάρτι» σε βάρος των ιδιοκτητών.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, με στόχο να πιστοποιηθούν οι ανελκυστήρες για την ασφαλή τους λειτουργία. Αναμένεται, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσουν έντονες διαφωνίες στις πολυκατοικίες για το πώς θα μοιραστούν τα έξοδα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio_ditikis_makedonias
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Νέες υποδομές προσβασιμότητας αλλάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων φοιτητών
Μεγάλη επένδυση 1,44 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Έργα σε πέντε πόλεις έως το 2029
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Νέες υποδομές προσβασιμότητας αλλάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων φοιτητών
πανελλαδικες
Παράλειψη στο άρθρο για τις Πανελλαδικές 2026: Διευκρίνιση για το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης
Επισήμανση παροράματος στο άρθρο για τις Πανελλαδικές 2026
Παράλειψη στο άρθρο για τις Πανελλαδικές 2026: Διευκρίνιση για το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης
Κακοκαιρία: Πλημμύρισε η Γεωπονική Σχολή στον Βόλο
Κακοκαιρία: Πλημμύρισε η Γεωπονική Σχολή στον Βόλο - Εικόνες καταστροφής
Φοιτητές αναφέρουν εικόνες διάλυσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Χάθηκαν πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα και μηχανήματα από την κακοκαιρία (Photos)
Κακοκαιρία: Πλημμύρισε η Γεωπονική Σχολή στον Βόλο - Εικόνες καταστροφής