Χρυσές συμβουλές για τη ζύμη
Παγωμένο βούτυρο: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από το ψυγείο, ώστε να μη λιώσει κατά το ζύμωμα και η τάρτα να παραμείνει τραγανή αλλά και αφράτη.
Λιγότερο ανακάτεμα: Δεν δουλεύουμε τη ζύμη υπερβολικά, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά. Έτσι αποφεύγουμε να σφίξει.
Ξεκούραση στο ψυγείο: Η ζύμη πρέπει να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο ώστε να σταθεροποιηθεί και να ανοίγει πιο εύκολα.
Ολόκληρα αυγά: Αντί για μόνο κρόκους, χρησιμοποιούνται και τα ασπράδια, καθώς δίνουν στην τάρτα την εύθρυπτη και βουτυράτη υφή της.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
2 αυγά χτυπημένα + 1 για το άλειμμα
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρια από μισό λοβό
500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση:
Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να θυμίζει ψιχουλιαστή υφή.
Ρίχνουμε τα αυγά και τη βανίλια και σχηματίζουμε μια ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
Κρατάμε το ¼ της ζύμης για τις λωρίδες. Την υπόλοιπη την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε φύλλο περίπου 0,5 εκ. και τη στρώνουμε στη φόρμα.
Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.
Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια, δημιουργώντας καφασωτό σχέδιο.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ