Καθώς τα σύκα φτάνουν στην κορύφωσή τους, η κουζίνα γεμίζει αρώματα από το απόσταγμα του καλοκαιριού: μια σπιτική μαρμελάδα που αιχμαλωτίζει τη γλυκιά νοσταλγία του Αυγούστου. Με λίγα και φυσικά υλικά – ώριμα σύκα, μέλι και λίγο γλυκάνισο – φτιάχνεται εύκολα ένα άλειμμα γεμάτο φρουτώδη ένταση και αρωματική πολυπλοκότητα.
Η παρασκευή της δεν απαιτεί ζάχαρη, καθώς η φυσική γλυκύτητα των σύκων ενισχύεται διακριτικά από το μέλι, δημιουργώντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική στις κλασικές μαρμελάδες. Χωρίς περίπλοκα βήματα ή πολύωρο βράσιμο, η συνταγή προσφέρει ένα αποτέλεσμα ιδανικό για το πρωινό, το γιαούρτι ή ακόμα και για συνοδευτικό σε τυριά.
Μια εποχική πρόταση που συνδυάζει απλότητα, διατροφική αξία και γεύση, δίνοντας στα φρέσκα σύκα τη διάρκεια που τους αξίζει – πέρα από τη σύντομη εποχή τους.
Μαρμελάδα σύκο με μέλι και γλυκάνισο
Υλικά
- 1 κιλό ώριμα σύκα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 200 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
- ¼ κ.γ. σπόροι γλυκάνισου, σκόνη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε για 25 λεπτά. Αποσύρουμε και αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tips
-Τα σύκα ταιριάζουν πολύ με διάφορα μπαχαρικά οπότε αντί για γλυκάνισο μπορείτε να βάλετε κανέλα ή γαρύφαλλο, έτσι θα πηγαίνει τέλεια με το γιαούρτι και θα μπαίνει σε τάρτες και κέικ.
-Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη μαρμελάδα και λίγο καυτερή προσθέτοντας μαύρο πιπέρι ή λίγο τσίλι. Με αυτόν τον τρόπο θα ταιριάζει περισσότερο με τυριά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια κλπ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ