Ο Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Harvard, σημειώνει ότι η σύγχυση γύρω από το γάλα και τα γαλακτοκομικά παραμένει έντονη, παρά τις δεκαετίες ερευνών.
Για χρόνια, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνέστηναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών ημερησίως, ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, πρόσφατες μετα-αναλύσεις μελετών δείχνουν ότι είτε καταναλώνουμε γαλακτοκομικά με πλήρη είτε με χαμηλά λιπαρά, η σχέση τους με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι ουδέτερη.
Το ζήτημα βρίσκεται κυρίως στο τι συγκρίνεται με τα γαλακτοκομικά. Όταν αυτά μπαίνουν απέναντι σε ανθυγιεινές επιλογές, όπως ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένα κρέατα ή εξευγενισμένα δημητριακά, τότε φαίνονται «ουδέτερα». Αντίθετα, όταν η σύγκριση γίνεται με ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας ή φυτικά έλαια, οι δεύτερες επιλογές δείχνουν να μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο ασθενειών.
Ερευνητικά δεδομένα από 200.000 άτομα σε βάθος 30 ετών έδειξαν ότι η κατανάλωση γάλακτος με πλήρη λιπαρά σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ το γάλα χαμηλών λιπαρών όχι. Παράλληλα, προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί φαίνεται να αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με το γάλα.
Χρήσιμες συμβουλές:
Μία μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα δεν αλλάζει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Αν προτιμάτε χαμηλά λιπαρά, αποφύγετε να τα αντικαθιστάτε με ζάχαρη ή άμυλο. Καλύτερες επιλογές είναι οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια.
Για εναλλακτική στο δεύτερο ποτήρι γάλα, σκεφτείτε το γάλα σόγιας με ελάχιστη ζάχαρη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ