kreas
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση και αποθήκευση τροφίμων

Η σωστή κατανάλωση και αποθήκευση τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας αποτελούν από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες τροφίμων· αν αλλοιωθούν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Ακολουθούν πρακτικά σημάδια και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε έγκαιρα πότε δεν πρέπει να τα καταναλώσετε.

Σημάδια αλλοίωσης στα γαλακτοκομικά

  • Άσχημη οσμή: Όξινη ή «ξινισμένη» μυρωδιά δείχνει ανάπτυξη βακτηρίων.

  • Αλλαγή υφής: Γάλα που «κόβει», γιαούρτι με ασυνήθιστη σύσταση ή τυρί με γλοιώδη επιφάνεια πρέπει να απορρίπτονται.

  • Αλλαγή χρώματος: Στίγματα μούχλας σε τυριά που δεν είναι φυσικά μούχλας (π.χ. μπλε τυριά) αποτελούν σαφή ένδειξη αλλοίωσης.

Σημάδια αλλοίωσης στο κρέας

  • Οσμή: Το φρέσκο κρέας έχει ουδέτερη ή ελαφρώς μεταλλική μυρωδιά. Αν μυρίζει έντονα, γλυκερά ή ξινά, δεν είναι ασφαλές.

  • Χρώμα: Απόχρωση γκριζωπή, πράσινη ή σκούρο καφέ είναι «καμπανάκι κινδύνου».

  • Υφή: Κολλώδης ή γλοιώδης επιφάνεια σημαίνει ότι το κρέας έχει αρχίσει να αποσυντίθεται.

  • Ημερομηνία λήξης: Να ελέγχετε πάντα την ετικέτα και να αποφεύγετε προϊόντα που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης

  • Διατηρείτε γαλακτοκομικά και κρέας στο ψυγείο κάτω από τους 4°C.

  • Μην αφήνετε τρόφιμα εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες.

  • Αποθηκεύετε το κρέας σε κλειστά δοχεία για αποφυγή επιμόλυνσης.

  • Εφαρμόστε τη μέθοδο «πρώτο μπαίνει – πρώτο βγαίνει» ώστε να καταναλώνετε πρώτα τα παλαιότερα προϊόντα.

Η προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες όπως χρώμα, οσμή και υφή μπορεί να σας προστατεύσει από δυσάρεστες συνέπειες. Η σωστή συντήρηση και ο έγκαιρος εντοπισμός αλλοιώσεων είναι το κλειδί για ασφαλή και υγιεινή διατροφή στο καθημερινό τραπέζι.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agiasmos
Αγιασμός με... τραπεζίτες: «Τα παιδιά δεν μπορούν να γίνουν "ντεκόρ" σε επικοινωνιακές φιέστες»
«Δεν θα γίνουν τα παιδιά μας ντεκόρ»: Οι γονείς αντιδρούν στην παρουσία τραπεζιτών στους αγιασμούς για τη νέα σχολική χρονιά
Αγιασμός με... τραπεζίτες: «Τα παιδιά δεν μπορούν να γίνουν "ντεκόρ" σε επικοινωνιακές φιέστες»
ΕΘΑΑΕ
ΕΘΑΑΕ: Διαψεύσεις και διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Ζιζής Παπαχαρίση ως δωρήτρια στο Κολλέγιο "Ανατόλια"
Η συμμετοχή της περιορίστηκε σε πρωτοβουλίες συμμαθητών της, συνήθεις στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με μικρές συνεισφορές στο ταμείο υποτροφιών για...
ΕΘΑΑΕ: Διαψεύσεις και διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Ζιζής Παπαχαρίση ως δωρήτρια στο Κολλέγιο "Ανατόλια"
μολύβια
Υπουργείο Παιδείας: Τελικός Πίνακας επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης ΠΕ01 Θεολόγων
Ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Συμβούλων Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας...
Υπουργείο Παιδείας: Τελικός Πίνακας επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης ΠΕ01 Θεολόγων
σχολειο
Το κουδούνι χτύπησε για τον μικρό Δημήτρη - Το δημοτικό σχολείο που άνοιξε για έναν μαθητή
Το κουδούνι που χτύπησε στο Κεφαλοχώρι αποτελεί σίγουρα μια μικρή νίκη για την οικογένεια και το χωριό. Όμως, πίσω από τη συγκίνηση, παραμένει το...
Το κουδούνι χτύπησε για τον μικρό Δημήτρη - Το δημοτικό σχολείο που άνοιξε για έναν μαθητή