ταυτότητα
Παράταση έως 5 Νοεμβρίου για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού – Ψηφιακή η προτίμηση των πολιτών

Έως και τις 5 Νοεμβρίου θα μπορούν οι πολίτες να προχωρούν στην έκδοση του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ), με δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων του προθέματος του ΑΦΜ. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιείται είτε ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myInfo στην πλατφόρμα pa.gov.gr, είτε με φυσική παρουσία σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και Προξενικές Αρχές. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος για την επιλογή των ψηφίων, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Ο τρίτος χαρακτήρας του ΠΑ είναι αλφαβητικός και καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 1.175.800 Προσωπικοί Αριθμοί. Από αυτούς, 85.880 προήλθαν από ΚΕΠ και Προξενεία – ποσοστό μόλις 7,5%, γεγονός που αποτυπώνει τη σαφή στροφή των πολιτών προς τις ψηφιακές διαδικασίες. Ήδη 270.140 νέες ταυτότητες φέρουν τον ΠΑ.

Η αναγραφή του ΠΑ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση νέας ταυτότητας και πρέπει να προηγείται του ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης.

Ο Προσωπικός Αριθμός εντάσσεται σε μια ευρύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στη διασύνδεση και στον καθαρισμό των κρατικών μητρώων. Μέσω της εφαρμογής myInfo, έχουν εντοπιστεί 355.265 ασυμφωνίες στα καταγεγραμμένα στοιχεία των πολιτών, καθώς και 57.919 πολυεγγραφές. Η διαδικασία επιβεβαίωσης και διόρθωσης από τους πολίτες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, έχουν αναγνωριστεί 5.576 σφάλματα σε δημοτολογικά δεδομένα, με 2.714 εξ αυτών να έχουν ήδη διορθωθεί.

Επισημαίνεται ότι κατά την έκδοση του ΠΑ και προς διευκόλυνση των πολιτών:

  • Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αξιοποιώντας σχετικά έγγραφα που εκδίδονται εύκολα μέσω gov.gr, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
  • Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται για την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά τους μέσω των ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ.
  • Υπενθυμίζεται ότι μέσω του pa.gov.gr πολίτες μπορούν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και να εκδίδουν ΠΑ και για τα προστατευόμενα ανήλικα μέλη τους που διαθέτουν ΑΦΜ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alfavita.
Το alfavita.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ
Τετράωρη στάση εργασίας προκήρυξε για σήμερα η ΕΣΗΕΑ για την πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της
Το alfavita.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία: «Νομοσχέδιο-τερατούργημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν»
«Το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων δεν είναι η 13ωρη σκλαβιά – Είναι το 7ωρο», δήλωσε από τα Προπύλαια ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ...
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία: «Νομοσχέδιο-τερατούργημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν»
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους – «Όχι στην 13ωρη σκλαβιά»
Μαζικό κάλεσμα στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Δείτε εικόνες και βίντεο
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους – «Όχι στην 13ωρη σκλαβιά»
Απεργία
Απεργία κατά του 13ώρου: Σε εξέλιξη οι μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Κλειστή η Πανεπιστημίου (Εικόνες)
Απεργία κατά του 13ώρου: Σε εξέλιξη οι μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας