Με γευστικό τόνο, τρυφερές πατάτες και γενναιόδωρη δόση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, αυτή η σαλάτα αποδεικνύει ότι τα πιο απλά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν αξέχαστες γεύσεις. Αν και θεωρείται σαλάτα, μπορεί εύκολα να γίνει ένα πλήρες κυρίως γεύμα.
Η συνταγή περιλαμβάνει τραγανά φασολάκια, ζουμερές ντομάτες, κόκκινο κρεμμύδι, πιπεριές και τρυφερές πατάτες – όλα θρεπτικά και γεμάτα γεύση, που συμπληρώνουν τον τόνο albacore. Οι πατάτες απορροφούν το λεμόνι και το ξύδι, ενώ οι αλμυρές μαύρες ελιές προσθέτουν έναν ευχάριστα πικρό τόνο. Για ομοιόμορφο μαγείρεμα, προτιμήστε πατάτες παρόμοιου μεγέθους.
Όσο αφήνετε τα συστατικά να ποτίσουν με το ντρέσινγκ από ξύδι και λεμόνι, τόσο περισσότερο «δένουν» οι γεύσεις.
Οι ιδανικές είναι οι Yukon Gold, με μέτρια περιεκτικότητα σε λίπος και τέλεια ποσότητα αμύλου, δημιουργώντας κρεμώδη υφή χωρίς να διαλύονται.
Πρόταση για συνοδευτικό ποτό
Ένα λευκό κρασί Vermentino με αρώματα εσπεριδοειδών, όπως το Los Milics Jules, ταιριάζει άψογα με αυτή τη σαλάτα.
Υλικά
113 γρ. φρέσκα πράσινα φασόλια (περίπου 1 φλιτζάνι)
5 κ.σ. ξύδι σέρι
6 πατάτες Yukon Gold, ξεφλουδισμένες
4 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. αλάτι κόσερ
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
3/4 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
450 γρ. ντομάτες τσέρι, κομμένες στα δύο
113 γρ. κονσέρβα λευκού αλμπακόρε τόνου σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο και θρυμματισμένο
1 μικρή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1/2 κούπα αλατισμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 μεγάλα βραστά αυγά, κομμένα σε τέταρτα
Φρέσκο μαϊντανό για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράστε τα πράσινα φασόλια σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ τα σε παγωμένο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και αφήστε τα 30-45 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε τα στην άκρη.
Σε μέτρια φωτιά, βράστε τις πατάτες σε ανοιχτή κατσαρόλα για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν περίπου 15 λεπτά.
Ετοιμάστε το ντρέσινγκ χτυπώντας ξύδι σέρι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί σε λεία κρέμα (2-3 λεπτά).
Κόψτε τις πατάτες σε κομμάτια περίπου 2 εκ. και προσθέστε τις στα φασολάκια. Προσθέστε τον τόνο, την πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι και τις ελιές. Ρίξτε το ντρέσινγκ και ανακατέψτε ελαφρά.
Σκεπάστε και αφήστε τη σαλάτα να ποτίσει για περίπου 2 ώρες. Σερβίρετε με τα αυγά και γαρνίρετε με μαύρο πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ