Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα 1.000 κορυφαία ερευνητικά ΑΕΙ στον κόσμο

Κοινωνία 0

Αλλαγές στις online τραπεζικές συναλλαγές με βίντεο και selfie

atm_trapeza
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέα μέθοδος ταυτοποίησης χωρίς live επαφή με υπάλληλο – Δημοσιεύτηκε η απόφαση στο ΦΕΚ

Καθιερώνεται νέα διαδικασία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης για τραπεζικές συναλλαγές, βασισμένη στη χρήση βίντεο και selfie, χωρίς παρουσία υπαλλήλου σε πραγματικό χρόνο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την τροποποίηση του πλαισίου ταυτοποίησης με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη οικονομικών εγκλημάτων, προσαρμοσμένη στις τεχνολογικές εξελίξεις. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 4226/04.08.2025.

Η νέα διαδικασία

Ο πολίτης καλείται να μαγνητοσκοπήσει τον εαυτό του, να αποστείλει βίντεο και έγγραφα και στη συνέχεια υπάλληλος εξετάζει τα στοιχεία σε μεταγενέστερο χρόνο. Έτσι, η ταυτοποίηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα από την εφαρμογή της τράπεζας, χωρίς live συνομιλία.

Παράλληλα, παραμένουν ενεργές:

  • η τηλεδιάσκεψη σε πραγματικό χρόνο με υπάλληλο

  • η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία με “ζωντανό” selfie, όπου ο πολίτης κινείται μπροστά στην κάμερα για επιβεβαίωση φυσικής παρουσίας.

Τι ισχύει με τις ταυτότητες

Γίνεται δεκτή η παλιά αστυνομική ταυτότητα, εφόσον αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και με λατινικούς χαρακτήρες. Η επιβεβαίωση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου.

Αυστηροί έλεγχοι και ασφαλιστικές δικλείδες

Η απόφαση δίνει ιδιαίτερη έμφαση:

  • στην αυθεντικότητα των εγγράφων

  • στην ανίχνευση ύποπτης συμπεριφοράς μέσω κινήσεων μπροστά στην κάμερα

  • στην αξιολόγηση του εξωτερικού παρόχου σε περίπτωση ανάθεσης της διαδικασίας

Στις πλήρως αυτοματοποιημένες ταυτοποιήσεις, η πρώτη κατάθεση στον νέο λογαριασμό πρέπει:

  • να προέρχεται από λογαριασμό στην Ε.Ε. με το ίδιο όνομα, ή

  • να επιβεβαιώνεται με άλλο αξιόπιστο τρόπο.

Ορίζεται επίσης ετήσιο όριο κατάθεσης έως 15.000 ευρώ για τους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω αυτής της μεθόδου.

Αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών

Η ευθύνη για την εγκυρότητα της ταυτοποίησης ανήκει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμα κι όταν συνεργάζονται με εξωτερικούς παρόχους. Η τράπεζα πρέπει να ελέγχει συνεχώς την αξιοπιστία της διαδικασίας και να εγκρίνει κάθε στάδιο.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους

Υπουργείο Παιδείας: 6.500 προσλήψεις αναπληρωτών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία