ΜΑΤ στη Ρόδο
Ξύλο, προσαγωγές και επιθέσεις σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους – Συλλογικότητες: «Η σιωπή είναι συνενοχή, η αλληλεγγύη δεν φιμώνεται»

Η άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο λιμάνι της Ρόδου σημαδεύτηκε από ένταση και βίαιη καταστολή. Από νωρίς κάτοικοι, εργαζόμενοι και συλλογικότητες είχαν καλέσει σε δυναμική διαμαρτυρία θεωρώντας το πλοίο «ανεπιθύμητο».

Με σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, φωνάζοντας «Η σιωπή είναι συνενοχή».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους, προχωρώντας σε προσαγωγές και ξυλοδαρμούς, ενώ καταγγέλλεται προπηλακισμός δημοσιογράφου που κάλυπτε τα γεγονότα.

Οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Ρόδου, όπου δεκάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της, η συλλογικότητα March to Gaza Greece κάνει λόγο για «πεδίο αστυνομικής καταστολής» και τονίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι ουδέτερο παρατηρητής, αλλά συνένοχο – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά – στην ισραηλινή κατοχή.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όσο τα ισραηλινά πλοία πιάνουν ελληνικά λιμάνια, τόσο οι φωνές των ανθρώπων θα υψώνονται – για τη Γάζα, για τη δικαιοσύνη, για τη ζωή.

Η ανακοίνωση του «March to Gaza Greece»

«Ρόδος – 28 Ιουλίου 2025 | Σήμερα, το νησί της Ρόδου έγινε πεδίο αστυνομικής καταστολής, καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι, συλλογικότητες και φορείς επιχείρησαν ειρηνικά να μπλοκάρουν τον κατάπλου του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris.

Με σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, πλήθος κόσμου διαδήλωσε ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και την τουριστική «κανονικότητα» πάνω σε συντρίμμια και αίμα.

Η απάντηση του κράτους; Ξύλο, προσαγωγές, συλλήψεις. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές, σέρνοντας και χτυπώντας ανθρώπους που ασκούσαν το θεμελιώδες δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Το ελληνικό κράτος δεν είναι «ουδέτερο παρατηρητής». Είναι συνένοχο. Συνένοχο πολιτικά, οικονομικά και – κυρίως – στρατιωτικά. Με κοινές ασκήσεις Ελλάδας–Ισραήλ, με διευκολύνσεις στις βάσεις, με εξοπλιστικά συμβόλαια και στρατηγικές συμφωνίες που στηρίζουν ενεργά το κράτος-απαρτχάιντ.

Η Ρόδος έστειλε μήνυμα: η σιωπή είναι συνενοχή. Η αλληλεγγύη δεν φιμώνεται. Όσο τα ισραηλινά πλοία πιάνουν ελληνικά λιμάνια, όσο η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά με το Ισραήλ, τόσο οι φωνές των ανθρώπων θα υψώνονται – για τη Γάζα, για τη δικαιοσύνη, για τη ζωή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΥΣΠΕ, δασκάλα, εκπαιδευτικός σε τάξη
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, ωράρια και νέες τοποθετήσεις
Οι αποφάσεις της 4ης συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας - Αναλυτικά όλες οι μεταβολές για τους εκπαιδευτικούς
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, ωράρια και νέες τοποθετήσεις
Πληροφορική στο σχολείο
Σχολεία: Οδηγός για την υποχρεωτική καθολική προσβασιμότητα σε όλους τους ιστοτόπους
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές ιστοσελίδες - Τι αλλάζει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Σχολεία: Οδηγός για την υποχρεωτική καθολική προσβασιμότητα σε όλους τους ιστοτόπους
Ζωγραφιά μικρού παιδιού
Πεντάχρονος ζωγράφος σαρώνει το διαδίκτυο: Ο πατέρας του μοιράστηκε τα έργα του (Φωτογραφίες)
Πεντάχρονος έκανε το διαδίκτυο να... παραμιλά με τους πίνακές του: Τους δημοσίευσε ο πατέρας
Πεντάχρονος ζωγράφος σαρώνει το διαδίκτυο: Ο πατέρας του μοιράστηκε τα έργα του (Φωτογραφίες)
Μητσοτάκης - Ερντογάν
Τι περιμένει η Αθήνα από την συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν - Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός στην Τουρκία λίγο πριν τη συνάντηση
Συνάντηση κορυφής Αθήνας–Άγκυρας σε κρίσιμη συγκυρία - Το πρόγραμμα της συνάντησης και η ελληνική αποστολή
Τι περιμένει η Αθήνα από την συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν - Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός στην Τουρκία λίγο πριν τη συνάντηση