ΜΑΤ στη Ρόδο
Ξύλο, προσαγωγές και επιθέσεις σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους – Συλλογικότητες: «Η σιωπή είναι συνενοχή, η αλληλεγγύη δεν φιμώνεται»

Η άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο λιμάνι της Ρόδου σημαδεύτηκε από ένταση και βίαιη καταστολή. Από νωρίς κάτοικοι, εργαζόμενοι και συλλογικότητες είχαν καλέσει σε δυναμική διαμαρτυρία θεωρώντας το πλοίο «ανεπιθύμητο».

Με σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, φωνάζοντας «Η σιωπή είναι συνενοχή».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους, προχωρώντας σε προσαγωγές και ξυλοδαρμούς, ενώ καταγγέλλεται προπηλακισμός δημοσιογράφου που κάλυπτε τα γεγονότα.

Οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Ρόδου, όπου δεκάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της, η συλλογικότητα March to Gaza Greece κάνει λόγο για «πεδίο αστυνομικής καταστολής» και τονίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι ουδέτερο παρατηρητής, αλλά συνένοχο – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά – στην ισραηλινή κατοχή.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όσο τα ισραηλινά πλοία πιάνουν ελληνικά λιμάνια, τόσο οι φωνές των ανθρώπων θα υψώνονται – για τη Γάζα, για τη δικαιοσύνη, για τη ζωή.

Η ανακοίνωση του «March to Gaza Greece»

«Ρόδος – 28 Ιουλίου 2025 | Σήμερα, το νησί της Ρόδου έγινε πεδίο αστυνομικής καταστολής, καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι, συλλογικότητες και φορείς επιχείρησαν ειρηνικά να μπλοκάρουν τον κατάπλου του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris.

Με σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, πλήθος κόσμου διαδήλωσε ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και την τουριστική «κανονικότητα» πάνω σε συντρίμμια και αίμα.

Η απάντηση του κράτους; Ξύλο, προσαγωγές, συλλήψεις. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές, σέρνοντας και χτυπώντας ανθρώπους που ασκούσαν το θεμελιώδες δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Το ελληνικό κράτος δεν είναι «ουδέτερο παρατηρητής». Είναι συνένοχο. Συνένοχο πολιτικά, οικονομικά και – κυρίως – στρατιωτικά. Με κοινές ασκήσεις Ελλάδας–Ισραήλ, με διευκολύνσεις στις βάσεις, με εξοπλιστικά συμβόλαια και στρατηγικές συμφωνίες που στηρίζουν ενεργά το κράτος-απαρτχάιντ.

Η Ρόδος έστειλε μήνυμα: η σιωπή είναι συνενοχή. Η αλληλεγγύη δεν φιμώνεται. Όσο τα ισραηλινά πλοία πιάνουν ελληνικά λιμάνια, όσο η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά με το Ισραήλ, τόσο οι φωνές των ανθρώπων θα υψώνονται – για τη Γάζα, για τη δικαιοσύνη, για τη ζωή

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΚΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παπάγου–Χολαργού Μάκης Μακρής στο alfavita.gr: Τέτοιους δασκάλους θέλουμε!
Δήλωση στο alfavita.gr του Προέδρου της Ένωσης Γονέων Παπάγου–Χολαργού, κ. Μάκη Μακρή, για το θέμα της πειθαρχικής δίωξης του διευθυντή του 1ου ΓΕΛ...
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παπάγου–Χολαργού Μάκης Μακρής στο alfavita.gr: Τέτοιους δασκάλους θέλουμε!
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Νέα κατανομή στρατιωτικών σχολών και αλλαγές στα επιστημονικά πεδία
Οι αλλαγές αφορούν τόσο τη δομή των επιστημονικών πεδίων όσο και την τοποθέτηση των στρατιωτικών σχολών, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για τους...
Νέα κατανομή στρατιωτικών σχολών και αλλαγές στα επιστημονικά πεδία