Για κάποιους, το καλοκαίρι ισοδυναμεί με ξαπλώστρα, παραλία και κοκτέιλ στο χέρι. Για άλλους, όμως, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση — και να γνωρίσουν μερικούς από τους πιο σπάνιους «κατοίκους» των ελληνικών θαλασσών. Δελφίνια, φλαμίνγκο, φώκιες... δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά για να τα συναντήσετε. Μερικές φορές, το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που βρίσκεται δίπλα σου.
Κρυμμένος μέσα στον νομό Φθιώτιδας, ο Μαλιακός Κόλπος αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό — έναν μικρό παράδεισο θαλάσσιας ζωής, μόλις λίγες ώρες από την πρωτεύουσα. Δεν είναι η προφανής επιλογή για τουρισμό, δεν έχει την αίγλη δημοφιλών νησιών, όμως προσφέρει εμπειρίες που δύσκολα ξεχνιούνται.
Εκεί όπου τα φλαμίνγκο γίνονται ντόπιοι
Στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού, στον υγροβιότοπο του Αγίου Σεραφείμ, οι ροζ σιλουέτες των φοινικόπτερων (φλαμίνγκο) τραβούν τα βλέμματα. Ο χώρος αυτός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς ανάπαυσης και τροφής για τα μεταναστευτικά πουλιά — ένας πραγματικός θησαυρός βιοποικιλότητας.
Τα δελφίνια που «χαιρετούν» τους λουόμενους
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα δελφίνια να κάνουν την εμφάνισή τους ανοιχτά των παραλιών της Φθιώτιδας. Θεολόγος, Ράχες, Αχινός, Καμένα Βούρλα: σε αυτές τις παραλίες, λουόμενοι και ψαράδες καταγράφουν κάθε χρόνο στιγμές μαγείας με δελφίνια που παίζουν στα κύματα, ακολουθούν τα σκάφη ή πετάγονται έξω από το νερό σαν ακροβάτες. Όσοι τα έχουν συναντήσει από κοντά, μιλούν για μια εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.
Λιχαδονήσια: Τα σεληνιακά νησάκια που αγαπούν οι φώκιες
Πιο δυτικά, στα νερά ανάμεσα σε Εύβοια και Καμένα Βούρλα, βρίσκεται το μαγευτικό σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων. Ακατοίκητα, ηφαιστειογενή νησάκια που δημιουργήθηκαν από σεισμικές δονήσεις αιώνες πριν, σήμερα προσελκύουν επισκέπτες για τις παραλίες τους αλλά και... για τις φώκιες Μονάχους-Μονάχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μια μικρή ομάδα από την προστατευόμενη αποικία της Αλοννήσου έχει «μετακομίσει» στην περιοχή. Οι πιο τυχεροί μπορεί να τις συναντήσουν στην επιφάνεια του νερού ή να τις δουν να λιάζονται στα βράχια.
Μια διαφορετική πρόταση για καλοκαιρινές αποδράσεις
Ο Μαλιακός δεν υπόσχεται κοσμοπολίτικες βραδιές ή ατελείωτη νυχτερινή ζωή. Υπόσχεται όμως κάτι διαφορετικό: την ευκαιρία να συνδεθείς με τη φύση, να παρατηρήσεις από κοντά την άγρια ζωή της Ελλάδας και να ανακαλύψεις έναν προορισμό γεμάτο μικρές, ανεπιτήδευτες συγκινήσεις.
Κι αν μέχρι σήμερα δεν τον είχατε σκεφτεί ως καλοκαιρινή επιλογή, ίσως ήρθε η ώρα να τον βάλετε στη λίστα σας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ