Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, κατηγορώντας τον αιρετό της ΔΑΚΕ στο ΚΥΣΠΕ για «πολιτική σύμπλευση» με την κυβέρνηση, με αφορμή τις δημόσιες ευχαριστίες και ευχές που απηύθυνε στον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Ιωάννη Παπαδομαρκάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποδοχή και η στήριξη προς τον νέο Γενικό Γραμματέα – καθώς και οι αντίστοιχες δηλώσεις κατά την τοποθέτηση της Σοφίας Ζαχαράκη ως Υπουργού – αποτυπώνουν μια συνειδητή πολιτική στάση στελεχών της ΔΑΚΕ, που επιδιώκει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως μια αλλαγή προσώπων αρκεί για να αλλάξει η πολιτική στο ΥΠΑΙΘΑ.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση τονίζει ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι διαχρονική και ανεξάρτητη προσώπων, καθώς προωθούνται διαρκώς πολιτικές όπως συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αυστηρότερο πειθαρχικό πλαίσιο, κατηγοριοποίηση σχολείων, εργασιακή ανασφάλεια για τους αναπληρωτές και διατήρηση των χαμηλών μισθών για τους εκπαιδευτικούς.
Αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου
Η ανακοίνωση επικρίνει και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, υπενθυμίζοντας πως επί θητείας του απερχόμενου Γ.Γ. Γιώργου Κατσαρού πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συγχωνεύσεις σχολείων από την εποχή της Άννας Διαμαντοπούλου. Επίσης, καταγγέλλεται ότι επικράτησε κλίμα φόβου και καταστολής, με μαζικά πειθαρχικά στους νεοδιόριστους που συμμετείχαν σε αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, και προσβολή του δικαιώματος στην απεργία, όπως στην περίπτωση των εξετάσεων PISA.
Προβληματισμός και για το νέο Γ.Γ.
Αναφορικά με τον κ. Παπαδομαρκάκη, η Αγωνιστική Συσπείρωση σημειώνει ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ και αιρετός. Όπως αναφέρει, η προηγούμενη θητεία του ως Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου περιλάμβανε ενέργειες όπως η δημιουργία «ελίτ» σχολείων, κλείσιμο τμημάτων σε ΕΠΑΛ και υιοθέτηση της κυβερνητικής γραμμής για την κατηγοριοποίηση σχολείων.
Κλείνοντας, η Αγωνιστική Συσπείρωση τονίζει: «Οι συνδικαλιστικές πρακτικές που εξωραΐζουν την κυβερνητική πολιτική δεν υπηρετούν τους εργαζόμενους. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται οργάνωση, αντίσταση και συλλογική διεκδίκηση για μια παιδεία που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς».
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με στίχους του Κώστα Βάρναλη, ως μήνυμα προς όσους επιλέγουν τη συνδιαλλαγή με την εξουσία αντί για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του κλάδου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ