Κοινωνία

Αυστηρά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα και μη ελεγμένα από ΚΤΕΟ – «Ραβασάκια» από 1.000 ευρώ

aytokinito
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι προβλέπουν οι νέες διασταυρώσεις

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται ο ηλεκτρονικός μηχανισμός διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων και εκείνων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ειδοποιήσεις για χιλιάδες παραβάτες αναμένεται να αποσταλούν από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα πρόστιμα να φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ – και σε ορισμένες περιπτώσεις να διπλασιάζονται.

Η διαδικασία, που πλέον έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενεργοποιείται για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα, ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων. Η πλατφόρμα εντοπισμού παραβάσεων έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τα πρώτα δεδομένα, με τις σχετικές λίστες παραβατών να διαμορφώνονται.

Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, κάθε έξι μήνες. Όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, οι παραβάτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις με πρόστιμα ανάλογα με τη φύση της παράβασης.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

  • Ανασφάλιστα οχήματα:

    • 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης

    • 500 ευρώ για επιβατικά και άλλα οχήματα

    • 250 ευρώ για δίκυκλα

  • Μη καταβολή τελών κυκλοφορίας: Ισόποσο των τελών, πλέον της οφειλής για το έτος

  • Μη διενέργεια ελέγχου ΚΤΕΟ: 400 ευρώ

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται οι κρατικές πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας. Η επιστροφή τους επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση:

  • Συμβολαίου ασφάλισης

  • Ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ

  • Απόδειξης πληρωμής τελών κυκλοφορίας

  • Απόδειξης καταβολής του προστίμου

Δεύτερος έλεγχος για τους ασυνεπείς

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση του προστίμου, προβλέπεται δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος. Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, τότε η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας καθίσταται υποχρεωτική.

Η διαδικασία έχει ήδη αναδείξει εντυπωσιακές περιπτώσεις, όπως οχήματα που έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά είναι ανασφάλιστα, ή το αντίστροφο — ασφαλισμένα οχήματα χωρίς τεχνικό έλεγχο. Το Υπουργείο διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος ανοχής.

Οι πολίτες καλούνται να μεριμνήσουν άμεσα για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, ώστε να αποφύγουν τις βαριές κυρώσεις και την απώλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία