Γευστικός πειρασμός με θρεπτικό υπόβαθρο
Η έντονη αντίθεση ανάμεσα στη φρουτένια φρεσκάδα και το αλμυρό τυρί δεν είναι απλώς θέμα γούστου. Οι λάτρεις των έντονων γευστικών αντιπαραθέσεων εμπλουτίζουν πολλές φορές το πιάτο με μυρωδικά όπως φρέσκο δυόσμο, σχοινόπρασο ή και λίγο βαλσαμικό ξίδι, μετατρέποντας το σε gourmet εμπειρία.
Πέρα όμως από τη νοστιμιά, ο συνδυασμός καρπουζιού με φέτα έχει και επιστημονική βάση. Το καρπούζι περιέχει κυρίως νερό και υδατάνθρακες, και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αν καταναλωθεί μόνο του, μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που δεν είναι ιδανικό για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση.
Εδώ έρχεται η φέτα, η οποία αποτελεί πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών. Όταν καταναλώνεται μαζί με το καρπούζι, επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, εξομαλύνοντας την απόκριση της γλυκόζης στο αίμα. Οπότε, εκτός από νόστιμος, ο συνδυασμός αυτός είναι και λειτουργικός για τη μεταβολική ισορροπία.
Η σημασία της ισορροπίας
Όπως τονίζουν ειδικοί στη διατροφή, δεν αρκεί μόνο ο σωστός συνδυασμός – έχει σημασία και η ποσότητα. Η επιλογή φέτας με χαμηλότερα λιπαρά αντί για παραδοσιακή βαρελίσια, περιορίζει τη θερμιδική επιβάρυνση. Εξάλλου, στόχος είναι η απόλαυση με μέτρο.
Ανάλογες ισορροπίες βρίσκουμε και σε άλλους διατροφικούς συνδυασμούς, όπως:
Μήλο με γιαούρτι
Αχλάδι με καρύδια
Βερίκοκο με κατίκι ή φιστίκια Αιγίνης
Σταφύλια με παρμεζάνα
Σύκα με ροκφόρ
Αντίθετα, επιλογές όπως το πεπόνι με προσούτο, αν και γευστικά εντυπωσιακές, συστήνεται να καταναλώνονται σπάνια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αλλαντικών σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ